Uutiset

Kirjastokortilla valokuvataidetta kotiin

Lainaa valokuvataidetta, Turun pääkirjasto. Kuva: Anni Hanén

Mitä jos kirjastokortilla voisi lainata kirjojen ja musiikin lisäksi myös taideteoksia? Turun pääkirjastossa näin on voinut tehdä huhtikuun alusta lähtien.

Kyseessä on Taiteen edistämiskeskus ja Kuvaston jäsenjärjestö, Valokuvataiteilijoiden liiton Lainaa valokuvataidetta -pilottihanke, jossa kirjastopalveluita laajennetaan taideteosten lainaamiseen. Turun kaupunginkirjaston kanssa toteutettavassa kokeilussa kirjaston käyttäjät voivat lainata valokuvataiteen teoksia kotiinsa kuukaudeksi kerrallaan.

Ensimmäinen 24 teoksen lainaeditio sisältää teoksia kahdeksalta valokuvataiteilijalta: Elina Brotherus, Marja Helander, Tiina Itkonen, Timo Kelaranta, Natalia Kopkina, Erica Nyholm, Hannele Rantala ja Jari Silomäki. Kokonaisuuden on kuratoinut Pirkko Siitari.

Pilottihankkeeseen osallistuvat kuvataiteilijat saavat teostensa lainaamisesta tekijänoikeusperusteisen korvauksen. Lainaeditiokorvaus perustuu taiteilijan oikeuteen levittää teoskappaleitaan esimerkiksi vuokraamalla, lainaamalla tai myymällä. Korvaus eroaa näin kuvantekijöille Kopioston kautta maksettavasta lainauskorvauksesta, joka koskee painettujen kirjojen tai äänikirjojen sisältämää kuvasisältöä.

– Pilotissa yhdistyy oivallisesti ihmisten mahdollisuus saada helposti valokuvataidetta kotiin, ja taiteilijalle mahdollisuus uudentyyppisiin tekijänoikeustuloihin, kiittelee Kuvaston toiminnanjohtaja Tommi Nilsson.

Hankkeen tavoitteena on madaltaa teosten hankintakynnystä, kun kirjaston käyttäjä voi lainata kortillaan ilmaiseksi taideteoksen kotiinsa. Jos lainaaja haluaa tämän jälkeen hankkia teoksen omakseen, voi hän ostaa sen Valokuvataiteilijoiden liiton verkkokaupasta.

– Suomalaisille on myös tärkeää nähdä ja kokea teos paikan päällä ennen sen ostamista. Lainattavalla teoksella voi testata turvallisesti, miten taide muuttaa kotia. Lainaa valokuvataidetta tuo taiteen kotiin elämys edellä, eikä teoksen sisältöä tarvitse sävyttää sohvan väriin, sanoo läänintaiteilija Hannele Romppanen Taiteen edistämiskeskuksesta.

Lainaedition valtakunnallinen malli on tarkoitettu kaikkien kirjastojen käyttöön. Jatkossa myös muita sarjallisesti tuotettuja taidelajeja on mahdollista lainata kirjastoista. Hannele Romppasen koordinoima hanke jatkuu vuoteen 2020.

Lainaa valokuvataidetta -hankkeen avajaiset Turussa. Kuva: Anni Hanén

Aiheesta muualla:

Kirjastokortilla laadukasta valokuvataidetta koteihin
Valokuvataiteen myyntikokokoelman teoksia saa nyt lainata kirjastokortilla Turussa!
Lainaa valokuvataidetta -hankkeessa kokeillaan kirjastopalveluiden laajentamista valokuvataiteen lainaamiseen