Uutiset

Aineettomat oikeudet osaksi koulujen yrittäjyyskasvatusta

Aineettomat oikeudet ovat löytäneet tiensä heikosti osaksi kouluissa tapahtuvaa yrittäjyyskoulutusta, vaikka ne on jo pitkään huomioitu koulujen opetussuunnitelmissa. Talous ja nuoret TAT sekä Patentti- ja rekisterihallitus (PRH) tarttuvat nyt tähän haasteeseen yhteishankkeessa, jota rahoittaa Euroopan unionin teollisuusoikeuksien virasto EUIPO. Hankkeessa tuotetaan yrittäjyyskasvatuksen oppimateriaaleja, joiden sisällöissä painottuvat etenkin tavaramerkki ja mallioikeus.

TATin ja PRH:n välisellä yhteistyöllä on tarkoitus vastata tarpeeseen oppia perusasiat aineettomista oikeuksista jo koulussa, sillä myös nuoret toimivat yhä moninaisempien sisältöjen kuluttajina, jakajina ja tuottajina. Yhteistyön myötä aineettomat oikeudet tuodaan vaiheittain osaksi TATin peruskouluille, lukioihin ja ammatillisiin oppilaitoksiin tarjoamia yrittäjyyskasvatuksen oppimateriaaleja. Tavoitteena on auttaa oppilaita ymmärtämään aineettomat oikeudet osana vastuullista yritystoimintaa sekä hahmottaa niiden keskeinen merkitys omassa arjessa.

Kuvasto on panostanut viime vuosina visuaalisen alan taiteilijoiden tekijänoikeustuntemuksen lisäämiseen. Tämän vuoden alussa julkaistu kymmenosainen videosarja ”Tunne oikeutesi, taiteilija” perehdyttää katsojat kuvataiteen tekijänoikeuksiin. Kuvasto on julkaissut tekijänoikeutta tutuksi tekevät oppaat taiteilijoille ja taiteen käyttäjille, näyttelynjärjestäjille sekä taidemyyjille ja -välittäjille. Kuvasto tekee myös säännöllisesti oppilaitosvierailuja lisätäkseen visuaalisen alan taideopiskelijoiden tietämystä tekijänoikeuksista.