Uutiset

Tunne oikeutesi, taiteilija –videosarja perehdyttää kuvataiteilijat tekijänoikeuksiin

Kun sä teet jonkun teoksen, niin sehän on kuin lapsi sulle. Se on tosi tärkee. — Tekijänoikeuksien lähtöidea on ihan äärimmäisen hyvä. — Emmä tajua näistä mitään.

Näin sanovat taiteilijat Kuvaston tuottamassa sarjassa ”Tunne oikeutesi, taiteilija”, jossa tekijänoikeuksia lähestytään kuvataiteen eri lajien kautta. Kuvataiteilijoille suunnatun kymmenosaisen videosarjan tavoitteena on lisätä taiteilijoiden tekijänoikeustietämystä. Sarjan ensimmäinen jakso julkaistaan verkossa 16.1.  

Videosarjassa käsiteltäviä tekijänoikeusteemoja lähestytään taiteilijoiden ja kuvataiteen eri lajeja edustavien esimerkkiteosten kautta. Kolmesta viiteen minuuttia kestävät lyhyet videot alkavat peruskäsitteistä, joita myöhemmissä jaksoissa avataan tarkemmin, kuinka oikeuksia sovelletaan käytännössä. Videoiden teemoja täydentävät jaksojen yhteydessä julkaistavat verkkoartikkelit.

Kuvaston toiminnanjohtaja Tommi Nilssonin mukaan kuvataiteilijat kokevat tekijänoikeudet erittäin tärkeiksi, mutta usein hankaliksi ja monimutkaisiksi ymmärtää. 

– Tekijöiden tulisi saada perustiedot tekijänoikeuksista jo opintojensa aikana. Tässä on vielä taideopetuksessa parannettavaa, sanoo Nilsson.  

Kuvaston tavoitteena on edistää kuvataiteen tekijänoikeuksien tuntemusta.

– Ymmärrys tekijänoikeuden merkityksestä on olennainen osa taiteilijan työelämätaitoja. Videosarjan tarkoituksena on havainnollistaa eri näkökulmista, miten oikeudet kytkeytyvät taiteilijan työhön, kertoo Nilsson. 

Videot tarjoavat myös taideyleisölle mahdollisuuden tutustua taiteilijoiden työhön. Ne auttavat ymmärtämään, miksi tekijänoikeudet ovat taiteilijoille tärkeitä. Tekijöiden puheenvuorojen lisäksi sarjan viimeisissä jaksoissa kuullaan tekijänoikeuksista taidemuseon ja taiteen kuluttajan näkökulmasta. 

Sarjassa mukana olevat taiteilijat esitellään ensimmäisessä ”Tekijänoikeuksista”-jaksossa: graffititaiteilija Tero Karvinen, yhteisö- ja ympäristötaiteilija Kaisa Salmi, kuvataiteilija J. A. Juvani, valokuvaaja Daniel Oros Molina, kuvataiteilijat Timo Bredenberg ja Ismo Torvinen, kuva- ja mediataiteilija Martta Tuomaala sekä sarjakuvataiteilija Anni Nykänen. Sarjan tekoon ovat osallistuneet lisäksi erikoissuunnittelija Sanna Hirvonen Nykytaiteen museo Kiasmasta, Hálo from North -merkin vaatesuunnittelija Jukka Puljujärvi sekä taidenäyttelyiden kuluttaja Aura Vilkuna. 

Videosarjan ovat suunnitelleet ja toteuttaneet kuvataiteilija Mari Ljokkoi ja kuvataiteilija, kulttuurituottaja Elsa Trzaska. 

Sarjan jaksot julkaistaan viikon välein Kuvaston Youtube-kanavalla ja verkkosivuilla 16.1. alkaen.

Videolinkit:

Tunne oikeutesi, taiteilija: 1 Tekijänoikeuksista  
Kuvaston Youtube-kanava 

Tunniste: #tunneoikeutesitaiteilija

Mari Ljokkoin ja Elsa Trzaskan videoterveiset (lisää tekstitykset valikosta kohdasta ”Tekstitykset”)