Uutiset

EU:n tekijänoikeusdirektiivi etenee kansalliseen lainvalmisteluun

Euroopan unionin lippu

Euroopan unionin tekijänoikeusuudistus sai lopullisen hyväksyntänsä maanantaina 15. huhtikuuta, kun EU:n ministeriöneuvosto äänesti direktiivistä. Euroopan parlamentti oli hyväksynyt direktiiviesityksen jo aiemmin, 26. maaliskuuta pidetyssä täysistunnossaan, minkä jälkeen direktiivin sisältöön ei enää tehty muutoksia.

Tekijänoikeusdirektiivin tarkoituksena on yhtenäistää sääntöjä EU:n digitaalisilla sisämarkkinoilla sekä luoda reilut pelisäännöt verkon käyttäjien ja taiteilijoiden välille.

Kuvaston eurooppalainen kattojärjestö European Visual Artists EVA pitää ministerineuvoston hyväksyntää tekijänoikeusdirektiiville lämpimästi tervetulleena ja kannustaa EU:n jäsenmaita sovittamaan direktiivin ripeästi kansallisiin lainsäädäntöihin. Verkkoalustoja EVA rohkaisee osallistumaan rakentavasti eurooppalaisten tekijänoikeusjärjestöjen kanssa visuaalisten teosten lisenssejä koskeviin neuvotteluihin.

Kuvaston toiminnanjohtaja Tommi Nilssonin mukaan tekijänoikeusuudistus on tärkeä sekä taiteilijoille että teosten käyttäjille.

– Tulemme Kuvastossa tekemään töitä sen eteen, että taiteilijoiden yhteinen etu toteutuu direktiivin tarkoittamalla tavalla.

Ministerineuvoston äänestyksessä direktiiviä kannatti 19 jäsenmaata. Vastaan äänestivät Suomi, Ruotsi, Hollanti, Luxemburg, Italia ja Puola. Belgia, Viro ja Slovenia eivät äänestäneet lainkaan. Seuraavaksi direktiivi tullaan sovittamaan Suomen lainsäädäntöön uuden hallituksen ja kahden vuoden aikana. Lainsäädännön tulee olla valmis vuonna 2021.

Opetus- ja kulttuuriministeriö järjestää direktiivin edellyttämän sidosryhmien kuulemisen 10. toukokuuta 2019.

Aiheesta muualla:

EVA welcomes adoption of the Copyright Directive
Euroopan parlamentti äänesti taiteilijoiden puolesta – tekijänoikeusdirektiivi hyväksyttiin