Uutiset

Museot tyytyväisiä Taidekokoelmat verkossa -sopimukseen

Suomen museoliitto kertoo jäsentiedotteessaan museoiden olevan tyytyväisiä Taidekokoelmat verkossa -sopimukseen. Kuvasto ja Museoliitto solmivat sopimuksen vuonna 2017, ja siihen on liittynyt jo 21 museota. Sopimus antaa museoille oikeuden välittää kokoelmateostensa kuvia verkkosivustoillaan, ja Kuvasto tilittää taiteilijoille korvaukset teosten käytöstä.

Jyväskylän museopalveluiden kokoelma-amanuenssi Jaana Oikarin mukaan on hienoa, että museo voi vapaasti esitellä verkkosivustollaan paikallisten ja valtakunnallisten taiteilijoiden teoksia.

”Museo on siirtymässä uuteen kokoelmahallintajärjestelmään, mikä mahdollistaa erilaisten verkkonäyttelyiden teon, joten jatkossa sopimuksen hyödyntäminen laajenee”, kertoo Oikari.

”Raision museo Harkossa kokeiltiin sopimuksen myötä uudenlaista kokoelmanäyttelyn tekoa. Taidetuokioita-projektissa Kaanaan koulun 3-6-luokkalaiset opiskelivat kuvan katsomista ja tulkintaa museon kokoelmista, josta kirjoittivat tulkinnan ja tekivät oman teoksen alkuperäisen innoittamana. Lopputuloksena oli kolme verkkonäyttelyä, jotka toimivat runkona kesän 2018 kokoelmanäyttelylle”, kertoo Raision museon Harkon museonjohtaja Heli Isolehto.

”Olemme kokeneet sopimukseen liittymisen hyvin positiivisena varsinkin some-kanaviemme osalta, sillä se on mahdollistanut nopeat reagoimiset ajankohtaisiin aiheisiin ja yleisön tietoisuuden lisäämisen kokoelmiemme sisällöstä helposti”, kertoo Lappeenrannan taidemuseon ja Lappeenrannan museoiden amanuenssi Elisa Lindell.

Museoliitto on luonut sopimukselle myös oman graafisen ilmeensä, jota sopimukseen liittyneet museot voivat hyödyntää materiaaleissaan.

Taidekokoelmat verkossa -sopimukseen liittyneet museot:

EMMA – Espoon modernin taiteen museo, Forssan museo, Helsingin yliopistomuseo, Hyvinkään taidemuseo, Jyväskylän yliopisto/Avoimen tiedon keskus/Tiedemuseo, Imatran museot, Jyväskylän taidemuseo, Kankaanpään kaupunginmuseo, Kouvolan taidemuseo Poikilo, Lappeenrannan museot, Mikkelin taidemuseo, Oulun taidemuseo, Raision museo Harkko, Salon taidemuseo Veturitalli, Suomen kansallismuseo, Suomen valokuvataiteen museo, Tampereen taidemuseo, Turun museokeskus, Vaasan kaupungin museot, Villa Gyllenberg ja Åboa Vetus & Ars Nova.

Lähde: Suomen museoliitto

Lue lisää: Taideteosten saavutettavuus verkossa parantunut