Tekijänoikeuskorvausten maksaminen ja verotus

Kuvasto tilittää taiteilijoille kerätyt tekijänoikeuskorvaukset kesäisin, keräysvuotta seuraavana vuonna. Tilitykset alkavat kesäkuun alussa ja korvauksia maksetaan porrastetusti kesäkuukausien aikana. Maksun yhteydessä oikeudenhaltijat saavat postitse tarkemmin eritellyn laskelman korvauksista.

Kaikki tekijänoikeuskorvaukset ovat verotuksellisesti käyttökorvausta, joka on ennakonpidätyksen alaista tuloa. Vero pidätetään tilityksen yhteydessä korvauksista verokortin mukaan. Ennakonpidätystä varten saamme vuodenvaihteessa verottajalta suoraan taiteilijoiden veroprosentit kuluvalle vuodelle.

Kuvaston taiteilija-asiakkaana sinun ei tarvitse toimittaa verokorttiasi ennakonpidätystä varten, ellet halua käytettävän jotain muuta prosenttia. Silloin sinun tulee lähettää muutosverokortti. Toimita verokorttisi Kuvastolle myös siinä tapauksessa, jos olet liittynyt Kuvastoon vuoden alussa tai sen jälkeen ja sinulle on odotettavissa maksuja vielä tämän vuoden aikana.

Ulkomailla asuvien tai eläkkeellä olevien taiteilijoiden tulee lähettää verokorttinsa vuosittain Kuvastoon.

Edesmenneiden taiteilijoiden tapauksessa, kun tekijänoikeus on siirtynyt joko perintönä tai testamentilla, tekijänoikeuden käyttämisestä saatu korvaus on veronalaista pääomatuloa. Ennakonpidätys on pääomatulon tapauksessa aina 30 %.

Jos sinulla on y-tunnus ja kuulut ennakkoperintärekisteriin, ennakonpidätystä ei tehdä tilityksen yhteydessä, vaan vastaat silloin itse veroista maksamalla Verohallinnolle ennakkoveroa.

Verotukseen liittyvissä asioissa voit olla yhteydessä Kuvaston asiakaspalveluun, sähköpostitse tai puhelimitse: / 09 – 272 4022

 

Lue lisää: