Uutiset

Uusi taiteen huutokauppatalo Helsingissä

Suomen taidemarkkinoille saapunut uusi yritys kertoo taidehuutokaupalla menevän Suomessa hyvin. Tanskalaisomisteinen Lauritz.com Group avasi Stockholms Auktionsverk -taideliikkeensä Helsingissä lokakuun lopussa, ja sen ensimmäinen taidehuutokauppa pidetään joulukuussa. Kyseessä on Pohjois-Euroopan suurin taiteen, antiikin ja designin huutokauppaverkosto. Suomeen huutokauppatalon houkuttelivat suomalainen muotoilu ja klassinen taide.

” Olemme jo pitkään halunneet kehittää skandinaavisia juuriamme ja laajentaa toimintaamme myös Suomeen. Suomella on vahva design-DNA, joka monella tavoin sopii hyvin Lauritz.comin identiteettiin designin ja huonekaluklassikoiden kohdalla. Suomessa on myös paljon kiinnostavaa, sekä suomalaista että venäläistä taidetta. Suomi on näistä syistä aina sopinut hyvin pitkän aikavälin suunnitelmiimme ja olemme tyytyväisiä siitä, että meillä nyt on mahdollisuus olla paikan päällä. Odotamme paljon sekä Suomen markkinoilta, että uudelta huutokauppataloltamme jonka toivotamme tervetulleeksi Lauritz.com perheeseen”, kertoo Lauritz.com Groupin perustaja ja johtokunnan puheenjohtaja Bengt Sundström.

Taidemarkkinat ovat osoittaneet Suomessa  piristymisen merkkejä jo ennen Stockholms Auktionsverkin Helsinkiin tuloa. Huutokauppa Bukowskis kertoo tehneensä syksyn aikana taiteen ja designin huutokauppaennätyksiä. Erityisesti syksyn Design + Art Helsinki –huutokauppa houkutteli ostajia, ja kiinnostus näkyi taideteosten myyntihinnoissa. Nykytaiteilijoista esimerkiksi Rafael Wardin öljymaalaus Kaksi naista myytiin ennätyshintaan 39 939 €.

Stockholms Auktionsverkin asiantuntijoina toimivat Bukowskista tutut Helena Laakso ja Dan von Koskull. Huutokauppatalon ensimmäinen Fine Art & Design -huutokauppa pidetään sunnuntaina 3. joulukuuta.

Kuvataiteen jälleenmyynneistä peritään tekijänoikeuskorvaus, kun teoksen tekijänoikeudellinen suoja-aika on voimassa ja sen arvonlisäveroton myyntihinta on yli 255 euroa. Kuvasto vastaa kuvataiteilijoiden jälleenmyyntikorvauksen hallinnoinnista ja kerää tekijänoikeuskorvauksen taidemyyjien ilmoitusten perusteella.

Lähteet:
Uusi huutokauppatalo aikoo lohkaista palan Suomen taidemarkkinoista – taideväärennösjupakka varjostaa yhä alaa
Lauritz.com Group avaa huutokauppatalon Suomessa
Bukowskis vahvistaa jälleen asemaansa Pohjoismaiden johtavana huutokauppatalona

Lue myös: Jälleenmyyntikorvaus