Artikkelit

Oskari Tolonen: On tärkeää osallistua keskusteluun tekijöiden oikeuksista

Oskari Tolonen, omakuva (yksityiskohta teoksesta), 2007

Vajaa vuosi sitten Kuvaston asiakkaaksi liittynyt Oskari Tolonen (s. 1982) kuvailee itseään taiteilijaksi, jolle kuva on usein alku- ja päätepiste. Tänä keväänä Tolonen valmistuu Taideyliopiston Kuvataideakatemiasta kuvataiteen maisteriksi.

Miksi liityit Kuvastoon?

Sitä suositeltiin. Töitäni oli tulossa näytille museoon ja näyttelynjärjestäjät ottivat asian puheeksi. Liityin ensisijaisesti korvausten takia, mutta olen sittemmin vakuuttunut myös kaikesta siitä työstä, jota Kuvasto tekee taiteilijoiden ja katsojien aseman puolesta.

Mitä toivot Kuvastolta?

Aamiaisen vuoteeseen? Suojelusta? Että jokin suurempi taho suojaisi tekijänoikeudellista selustaani — mutta armollisesti, sillä omakin asemani siirtyy taiteen tekemisen, vastaanottamisen ja jakamisen välillä tavoilla, joissa oikeudelliset kysymykset eivät ole aina yksioikoisia. Toivonkin asiantuntevaa ja paneutuvaa työtä kaikkien taiteen tapahtumiseen liittyvien oikeudellisten kysymysten suhteen. Taiteessa tekemisen kautta ja kulttuurissa laajalti haastetaan koko ajan kaikkien asemaa — tekijän, teoksen, katsojan — ja on hyvä, mitä useampi taho osallistuu keskusteluun.

Suosittelisitko Kuvaston asiakkuutta myös muille?

Suosittelen kyllä harkitsemaan ja juurikin tuon monisyisen, niin laaja-alaisen ja yleisen kuin henkilökohtaisenkin tuen takia. Kuvasto palvelee monitahoisesti, mutta ymmärrän kyllä, että on myös sellaisia taiteen tekemisen tapoja, joissa oikeudellisten tai kaupallistenkin kysymysten määritteleminen on haastavampaa ja mahdollisesti konfliktissa Kuvastonkin edustaman toiminnan kanssa. Mutta ehkä siksi tärkeää onkin osallistua ja haastaa.

Oskari Tolonen
Asuu ja työskentelee Tampereella. Kuvaston asiakas vuodesta 2015. www.oskaritolonen.wordpress.com

Mitä Kuvasto tekee ja miksi kuvataiteilijoiden kannattaa liittyä Kuvastoon? Kysy Kuvastolta torstaina 14.4. klo 14 suorassa Periscope-lähetyksessä tai lähetä kysymyksesi ennakkoon osoitteeseen: . Otsikoi silloin viestisi ”Kysy Kuvastolta”.

Lue lisää Kuvaston asiakkuudesta täällä