Uutiset

CISAC: Vetoomus kuvataiteilijoiden jälleenmyyntikorvausoikeuden tukemiseksi

CISAC, EVA ja GESAC ovat vedonneet EU-komission alaisuudessa toimivaan DG CONNECTiin (Directorate General for Communications Networks) kuvataiteilijoiden jälleenmyyntikorvausoikeuden tukemiseksi. Vetoomus on osa tekijänoikeusjärjestöjen kattojärjestö CISACin kampanjaa, jotta kuvataiteilijoiden oikeus korvaukseen teostensa jälleenmyynnistä tunnustettaisiin maailmanlaajuisesti.

EU:ssa jälleenmyyntikorvaus on harmonisoitu vuonna 2001, ja Suomessa oikeus on ollut tekijänoikeuslaissa jo vuodesta 1995. Sen sijaan suurissa taidemarkkinamaissa, kuten Yhdysvalloissa ja Kiinassa, ei taiteen jälleenmyynnistä kerätä edelleenkään korvauksia oikeudenhaltijoille. Suomalaisille taiteilijoille lakisääteisen oikeuden puuttuminen merkitsee käytännössä sitä, että kuvataiteilijat jäävät korvauksitta, jos heidän teoksiaan jälleenmyydään Yhdysvalloissa.

DG CONNECTille lähetetyssä virallisessa kirjeessä osoitetaan direktiivin toimivuus Euroopassa. Vuoden 2013 tammikuuhun mennessä Kuvaston brittiläinen sisarjärjestö DACS esimerkiksi oli maksanut korvauksia 23 miljoonaa euroa 2 800 visuaalisen alan taiteilijalle, joista 57 prosenttia oli brittiläisiä. 60 prosenttia korvauksista tilitettiin elossa oleville tekijöille. Britanniassa jälleenmyyntikorvaus astui voimaan muita EU-maita myöhemmin vuonna 2006.

Kuvasto on sekä CISACin että European Visual Artists EVAn jäsenjärjestö. Jälleenmyyntikorvausta hallinnoivana tekijänoikeusjärjestönä Kuvasto on toiminut vuodesta 1995 lähtien. Lisätietoa korvauslajista täällä.

Lähde: CISAC