Uutiset

OKM on laatinut sopimussuositukset taidenäyttelyille

Opetus- ja kulttuuriministeriön vuosi sitten asettama työryhmä on julkaissut selvityksensä taidenäyttelyiden sopimus- ja korvauskäytännöistä. Selvityksen tavoitteena on edistää hyvien käytäntöjen kehittymistä taidenäyttelytoiminnassa.

Työryhmän raportista ilmenee, että Suomessa on vaihtelevia sopimus- ja korvauskäytäntöjä. Kuvastossa nähdään hyvänä se, että raportti selventää tekijänoikeudellisen näyttelykorvauksen perustaa ja merkitystä taidenäyttelyistä sopimisen yhteydessä. Tekijänoikeuslakiin perustuva näyttelykorvaus on kuvataiteilijoille tärkeä lisäansion lähde.

”Työryhmä ei ehdota muutoksia tekijänoikeudellisen näyttelykorvauksen hallinnointimalliin”, painottaa työryhmässä Kuvastoa edustanut toiminnanjohtaja Tommi Nilsson.

Sopimus- ja korvauskäytäntöjen kehittämiseksi työryhmää listaa asioita, joista taidenäyttelyiden yhteydessä on hyvä sopia. Kuvasto pitää tärkeänä, että tekijänoikeudet nostetaan suosituksissa esiin omana osionaan.

Kuvaston lisäksi OKM:n työryhmässä ovat olleet mukana Galleristit ry, Suomen Taiteilijaseura, Teollisuustaiteen liitto Ornamo, Suomen museoliitto, Kansallisgalleria, Taiteen edistämiskeskus ja taideneuvosto. Raportti luovutettiin ministeri Sanni Grahn-Laasoselle OKM:ssä torstaina 18. helmikuuta pidetyssä julkistustilaisuudessa.

Tekijänoikeudellinen näyttelykorvaus

Kuvataiteilija on oikeutettu tekijänoikeudelliseen näyttelykorvaukseen, kun näyttelyssä on esillä taiteilijan omistuksessa olevia teoksia. Kuvasto perii näyttelykorvauksen edustamiensa taiteilija-asiakkaiden puolesta. Kuvasto jäsenliittoineen on päättänyt, että näyttelykorvauksen hallinnointi koskee valtion ja kuntien näyttelytoimintaa, pääsymaksullisia näyttelyitä sekä muita näyttelyitä, joiden osalta korvauksen maksamisesta sovitaan. Lisätietoa näyttelykorvauksesta täällä.

Linkki raporttiin