Artikkelit

Hinni Huttunen & Jemina Lindholm: Tehokkuus ja vuorovaikutus valttia työparina työskentelyssä

Hinni Huttunen & Jemina Lindholm: still-kuva teoksesta Got Buns, Hun? (2015)

Hinni Huttusen (s. 1990) ja Jemina Lindholmin (s. 1991) videoteos- ja näyttelyprojekti oli yksi 17 projektista, jolle Kuvaston yhteydessä toimiva Visuaalisen taiteen edistämiskeskus myönsi vuonna 2015 VISEK-tukea. Työparina työskentelevät kuvataiteilijat pitivät ensimmäisen yksityisnäyttelynsä viime keväänä Porissa Galleria 3H+K:ssa. Esillä näyttelyssä oli toinen taiteilijoiden VISEK-tukea saaneista videoteoksista, Got Buns, Hun?.

Kertoisitteko itsestänne ja työskentelystänne?

Olemme valmistuneet kuvataiteilijoiksi Tampereen ammattikorkeakoulusta keväällä 2014. Työskentelemme yhteisellä työhuoneellamme Tesoman Taidehallilla, viiden muun nuoren kuvataiteilijan kanssa. Toimimme aktiivisesti myös Rajataide Ry:ssä ja olemme myös perustajajäseniä 3DIME exhibition space -verkkogalleriassa yhdessä Ismo Torvisen kanssa.

Yhteinen taiteellinen tuotantomme keskittyy video- ja mediataiteeseen. Olemme käsitelleet viimeisimmissä teoksissamme feministisiä teemoja, kuten normatiivisen ulkonäkökäsitteen ja kehollisuuden rajoja. Yhteisiä teoksiamme on ollut esillä vuonna 2015 Tampereella Y-festivaalin Headliner-näyttelyssä, Porissa 3H+K Galleriassa sekä Helsingissä Galleria Seinässä.

Miten päädyitte työskentelemään yhdessä ja miten koette yhdessä työskentelyn?

Olemme työskennelleet yhdessä samalla työhuoneella syksystä 2014 alkaen. Sitä ennen olemme olleet samalla vuosikurssilla Tampereen ammattikorkeakoulun kuvataiteen koulutusohjelmassa. Tiiviimpi yhteistyö on muodostunut yhteisestä mielenkiinnosta käsittelemiimme aiheisiin. Työparina työskentelyn lyömättömiä etuja ovat nopea reagointikyky, tehokkuus sekä vuorovaikutus taiteellisia sisältöjä luodessa.

Haitte viime syksynä VISEK-tukea. Oliko VISEK teille tuttu entuudestaan ja mistä saitte tiedon apurahahausta?

VISEK on meille tuttu Kuvaston toiminnan ja sivuston kautta, mutta emme olleet hakeneet apurahaa aiemmin, esimerkiksi kouluaikana. Saimme tiedon viime vuoden apurahahausta taiteilijayhdistyksen jäsenkirjeen mukana. Isossa työhuoneyhteisössä informaatio kulkee vilkkaasti facebook-chat-keskustelussamme.

Kertoisitteko VISEK-tukea saaneista videoteoksista?

Hinni Huttunen & Jemina Lindholm: still-kuva teoksesta Got Buns, Hun? (2015)
Hinni Huttunen & Jemina Lindholm: still-kuva teoksesta Got Buns, Hun? (2015)

Meille myönnettiin keväällä 2015 työryhmänä VISEK -apuraha kahden videoteoksen toteuttamiseen sekä kahden yksityisnäyttelyn järjestämiseen.

Got Buns, Hun? (2015) on neljäkanavainen videoinstallaatio ja manifesti kehojen esineellistämistä vastaan. Teoksen lähtökohtana ovat sosiaalisessa mediassa leviävä, tiivistetty visuaalinen kieli sekä erilaiset keinotekoisesti rakennetut ja ylläpidetyt ulkonäköön liittyvät ilmiöt, kuten #bikinibridge. Ei-norminmukaiset vartalot on häivytetty populaarikulttuurin kuvastosta lähes kokonaan. Fitspiration-hashtagilla löytyy Instagramista 3 294 705 julkaisua ja Googlen kuvahaun tulokset tulvivat geneeristä kauneuskuvastoa: beauty- ja sexy-hakusanoilla löytyvästä materiaalista lähes jokainen kuva esittää vähäpukeista, laihaa ja valkoista naisvartaloa.

Teoksessa vaahtokarkeilla kuorrutettujen kommandopipojen alle jäävät kasvot eivät paljastu katsojalle. Anonyymit ruumiinosat vääristyvät ja aaltoilevat hidastetussa kuvassa. Projisoinnin alla kytee hiljainen anarkia.

#MementoVivere #YOLO (2015) on neljäkanavainen videoistallaatio, jolla jatkoimme edellä mainittujen teemojen käsittelyä. Lisäksi teoksessa käsitellään nuoruutta, kauneutta ja angstaamista. Teos mukailee make up tutorial -videoiden käsikirjoitusta ja estetiikkaa. Teoksen neljä eri kanavaa on nimetty Sookien, Alicen, Amyn ja Marilynin mukaan.

Hinni Huttunen & Jemina Lindholm: still-kuva teoksesta #MementoVivere #YOLO, Alice (2015)
Hinni Huttunen & Jemina Lindholm: still-kuva teoksesta #MementoVivere #YOLO, Alice (2015)

Mitä VISEK-apurahan saaminen merkitsi teille?

VISEK-apurahalla oli meille suuri merkitys projektiemme onnistumisen kannalta. Apurahalla projekteihin kustannettiin teosten kuljetus, muut matkakulut ja näyttelyvuokrat sekä osa teoksien esittämiseen tarvittavasta tekniikasta. Emme olisi voineet toteuttaa projektejamme tässä laajuudessa ilman saamaamme apurahaa.

Millaisia suunnitelmia teillä on seuraavaksi?

Tällä hetkellä työskentelemme uuden videoteoksen parissa. Uusi teos on kuvaus vastarinnasta, solidaarisuudesta ja rummutuksesta kannanoton välineenä. Työskentelemme myös Tesoman Taidehallin toiminnan parissa ja työhuoneemme muuttaa uusiin toimitiloihin joulukuussa 2015.

 

Hinni Huttunen
Asuu ja työskentelee Tampereella, www.hinnihuttunen.com

Jemina Lindholm
Asuu ja työskentelee Tampereella, www.jeminalindholm.com

 

Visuaalisen taiteen edistämiskeskus VISEKin myöntämät VISEK 2015 -apurahat ovat haettavissa Kuvaston kautta 30.11.2015-10.1.2016. Lisätiedot hausta täällä.