Artikkelit

VISEKin tukema Jukka Hautamäen Curio päättää Titanikin näyttelysyksyn

Jukka Hautamäki: Curio, still-kuva installaatiosta, 2015 © Kuvasto 2015.

Mediataiteilija Jukka Hautamäen (s. 1971) Curio-näyttely on joulukuussa esillä taiteilijaseura Arte ry:n Titanik-galleriassa Turussa. Kaksi viikkoa avoinna oleva näyttely päättää samalla gallerian Hand Made -näyttelysarjan. Sarjan näyttelyiden teemat ovat liittyneet käsityöhön, työhön ja käsiin. Hautamäen näyttely lähestyy käsityöläisyyden roolia kuvataiteen yhteydessä eri näkökulmista: maker-kulttuurin, taiteilijan henkilökohtaisen osaamisen ”päivityksen” ja tee-se-itse taiteen kautta. Mitä käsityöläisyys tarkoittaa teknologisen installaatiotaiteen yhteydessä?

Curio-näyttely avautuu keskiviikkona 9.12. Kuvaston yhteydessä toimiva Visuaalisen taiteen edistämiskeskus VISEK on tukenut näyttelyn teoskokonaisuutta. Haastattelimme taiteilijaa joulukuun alussa näyttelystä, VISEKistä ja tulevaisuuden suunnitelmista.

Määrittelet itsesi mediataiteilijaksi. Kertoisitko taiteellisesta työskentelystäsi?

Työskentelen monimediallisesti (ääni, valo, liikkuva kuva, elektroniikka) tutkien ihmisen, ekologian ja teknologian välisiä suhteita. Olen kiinnostunut mediateknologian ja materiaalisuuden mahdollisuuksista kuva- ja äänitaiteessa, ja niiden suhteesta edellä mainittujen taidemuotojen traditioihin.

Aiemmissa teoksissani olen käyttänyt ns. kuollutta tai kuolevaa mediaa; piirtoheittimiä, weppikameroita ja miniDV-kameroita, VHS-kasetteja sekä myös ihan uusinta tekniikkaa, kuten Raspberry Pi:ta ja Arduinoa. Olen kiinnostunut eri aikakausien teknologioista ja niiden välisestä suhteesta. Eri teknologioiden ja mediaelementtien käyttö haastaa hyvin erityyppisiä katsojasukupolvia ja toimii samalla myös yhdistävänä elementtinä. Näyttelytoiminnan lisäksi pidän ääni-elektroniikkatyöpajoja ja teen äänitaide-esityksiä.

Curio-näyttelysi avautuu Titanikissä keskiviikkona 9.12. Kertoisitko esille tulevista teoksistasi tarkemmin?

Curio (~ kuriositeetti objekti) -näyttely tarkastelee meille näkymätöntä maailmaa. Miten teknologian avulla voi tuoda esiin tunteita ja muistoja? Miten tehdä näkymätön näkyväksi?

Näyttelyn teoksista Com on samanaikaisesti esillä Turussa ja Mäntässä. Digitaalisena teos muuntuu paikan ja asiayhteyden mukaan. Teoksen nimi viittaa yhdessäoloon, asiayhteyteen, kokonaisvaltaisuuteen. Takatilan Curio– ja Saw-teokset tutkivat muistia, aikajälkiä ja interaktiivisuutta eri medioiden välityksellä. Etutilan teoskokonaisuus vie matkalle maker- ja selfie-kulttuurin, kitschin ja joulun maailmaan. Halusin näyttelyn olevan samanaikaisesti henkilökohtainen ja globaali. Odotan innolla, kuinka yleisö suhtautuu uusiin teoksiini.

Sinulle myönnettiin tänä vuonna VISEK 2014 -apuraha teoskokonaisuuden toteuttamiseksi. Oletko hakenut VISEK-tukea aiemmin ja mistä sait tiedon apurahahausta?

Olen hakenut useampana vuonna ja saanutkin pariin otteeseen myönteisen päätöksen. Kiitos niistä! Tiedon sain Kuvaston uutiskirjeestä.

Miten arvioisit VISEKin merkitystä alan kannalta ja minkälainen merkitys VISEK-tuella oli sinulle?

VISEKin tuki mahdollistaa tärkeän taloudellisen tuen media- ja sähkötaiteen hankkeille, joista osa ei välttämättä saa muuta tukea. Tuen avulla tein materiaalihankintoja näyttelyäni varten.

Minkälaisia suunnitelmia sinulla on Titanik-näyttelyn jälkeen?

Teoksiani on tulossa esille tammikuussa 2016 Art Advisorin taiteilijaohjelma Art Cache Helsingin yhteyteen. Helmikuussa 2016 osallistun Galleria Augustassa ryhmänäyttelyyn Com-teoksella. Vuoden 2016 lopulla minulla on yksityisnäyttely Galleria Sculptorissa. Lisäksi toimin aktiivina erilaisissa media- ja äänitaiteen yhteisöissä ja yhdistyksissä, kuten Kruks, Helse (Helsinki sound-electronics) ja Käsityökoulu Robotti.

Visek_Jukka_Hautamäki_kuva
Kuva: Jukka Hautamäki

 

Jukka Hautamäki
Kuvastoon vuodesta 2005 lähtien kuulunut Jukka Hautamäki asuu ja työskentelee Helsingissä ja Lontoossa, www.jukkahautamaki.com.
Curio-näyttely esillä Galleria Titanikissä 9.12.-20.12. www.titanik.fi
Näyttelyn Facebook-tapahtuma

VISEK 2015 -apurahojen hakuaika on 30.11.2015-10.1.2016. Apurahaa haetaan sähköisellä lomakkeella. Tarkemmat hakuohjeet ja -lomake täällä.