Uutiset

Saako blogissa julkaista teoskuvia vapaasti?

Kuva: Ditty_about_summer/Shutterstock.com

Kuvasto antaa yleistä tekijänoikeudellista neuvontaa kaikille. Tekijänoikeuksia koskevia kysymyksiä voi lähettää Kuvaston verkkosivujen kautta, ja osa kysymyksistä julkaistaan myöhemmin Usein kysytyt kysymykset -sivullamme.

Teoskuvien julkaiseminen verkossa tai sosiaalisessa mediassa tuottavat käyttäjille usein päänvaivaa.  Milloin kuvia voi jakaa ilman tekijän lupaa ja milloin lupa on kysyttävä?  Tällä kertaa Kuvaston neuvonta vastaa kysymykseen teoskuvien käytöstä blogissa.

Kysymys:

”Olen lifestyle-blogin kirjoittaja ja harrastan museoissa käyntiä. Haluaisin kirjoittaa kokemuksistani blogiini. Jos kuvaan museossa itseäni ja taustalla näkyy taideteos, saanko julkaista kuvan blogissani?”

Vastaus:

”Voit julkaista kuvan blogissasi, jos taustalla olevan teoksen tekijänoikeudellinen suoja-aika (70 vuotta taiteilijan kuolinvuoden päättymisestä) on umpeutunut.

Jos suoja-aika on vielä voimassa, jää kuvan julkaisemisen oikeus riippumaan siitä, soveltuuko tilanteeseen jokin kuvataiteen teoksia koskeva tekijänoikeuslain rajoitussäännös. Sinun tapauksessasi kyseeseen voi tulla ns. teoksen toisarvoista käyttöä koskeva rajoitus. Rajoitussäännöksen soveltuminen katsotaan kuitenkin tapauskohtaisesti, joten yleistä sääntöä ei voi etukäteen määrittää.

Yleisesti ottaen rajoitus ei todennäköisesti sovellu ja teoksen käyttöön tarvitaan lupa, jos teos valitaan kuvaan erikseen ja sen voi kuvasta selvästi tunnistaa. Jos taas teos jää selkeästi ja toisarvoisesti – esimerkiksi muiden teosten ja museokävijöiden kanssa taustalle – on rajoitussäännöksen soveltuminen todennäköisempää.

Kuvaamisen osalta on hyvä aina huomioida myös museoiden mahdolliset, teoksia koskevat kuvauskiellot.”

Tekijänoikeuksiin ja kuvankäyttöön liittyviä kysymyksiä voi lähettää Kuvastolle e-asionnissa. Kaikkiin kysymyksiin vastataan luottamuksellisesti. Tutustu muihin usein kysyttyihin kysymyksiin täällä.