Kuvasto ry on vuonna 1987 perustettu visuaalisen alan taiteilijoiden tekijänoikeusjärjestö. Tehtävänämme on edistää ja turvata kuvataiteilijoiden tekijänoikeuksia sekä kuvataiteen tekemisen edellytyksiä.
Kuvasto edustaa yli 3 400 kotimaista taiteilijaa ja oikeudenhaltijaa. Ulkomaisten sisarjärjestöjemme kanssa tehtyjen vastavuoroisuussopimusten perusteella edustamme noin 100 000 ulkomaista taiteilijaa.
Haluamme tehdä taiteen käytön helpoksi myöntämällä lupia kuvataiteen teosten käyttäjille. Opetus- ja kulttuuriministeriön päätöksen nojalla Kuvasto hallinnoi kuvataiteen jälleenmyyntikorvausta. Lisäksi hallinnoimme Kuvaston edustamien taiteilijoiden näyttelykorvauksia.
Vaikutamme tekijänoikeuslainsäädännön kehittymiseen sekä kotimaisella että kansainvälisellä tasolla. Osallistumme tekijänoikeuksista käytävään yhteiskunnalliseen keskusteluun ja annamme yleistä tekijänoikeudellista neuvontaa.
Kuvaston keräämät tekijänoikeuskorvaukset tilitämme kuvataiteilijoille ja oikeudenhaltijoille. Tilityksistä vähennämme toimintakuluprosentin, jolla katetaan toimintamme kulut.
Kuvaston yhteydessä toimii myös Visuaalisen taiteen edistämiskeskus VISEK.
Lue lisää toiminnastamme:
Kuvaston säännöt Kuvaston valvonta-alue
Tutustu myös Kuvaston tietosuojaselosteeseen – näin suojaamme henkilötietosi – ja tietoihin valitusmahdollisuudesta. Vuosittain laatimamme ja vuodesta 2017 julkaistut Kuvaston avoimuusraportit olemme koonneet Julkaisut-sivulle.
Kuvaston missio:
- Edistää ja turvata visuaalisen alan taiteilijoiden tekijänoikeuksia
- Laajentaa ja helpottaa taiteen käyttöä
- Tehdä näkyväksi taiteen yhteiskunnallista arvoa
Arvot:
- Visuaalisen alan taiteilijoiden yhteisellä asialla
- Asiantunteva
- Palveleva
- Oikeudenmukainen
Visio:
- Kuvasto on tunnettu ja luotettava kumppani tekijänoikeusmarkkinoilla.
- Kuva-alan kentällä Kuvaston rooli on selkeä ja ymmärretty.
- Kuvasto on kuvataidekentän yhteinen ääni tekijänoikeusasioissa.
- Kuvaston lisensiointiratkaisut edistävät kuva-alan tekijänoikeusmarkkinan kasvua.
Hallinto
Kuvastoon kuuluu kymmenen jäsenjärjestöä: AV-arkki, MUU ry, Ornamo, Sarjakuvantekijät ry, Suomen Kuvanveistäjäliitto, Suomen Kuvataidejärjestöjen Liitto, Suomen Taidegraafikot, Suomen Taiteilijaseura, Taidemaalariliitto sekä Valokuvataiteilijoiden Liitto.
Yhdistyksen päivittäisestä toiminnasta vastaa Kuvaston henkilökunta.
Kuvaston hallitus
Puheenjohtaja Sade Kahra, valokuvataiteilija
Sade Kahra on työskennellyt valokuvataiteilijana, opettajana, yksityisyrittäjänä, johtajana ja visuaalisten taiteiden asiantuntijana 1990-luvulta alkaen. Kahran teoksia on nähty yksityis- ja ryhmänäyttelyissä niin kotimaassa kuin ulkomailla, ja hänen teoksiaan on muun muassa Suomen valtion ja Heinon säätiön taidekokoelmissa. Kahra on työskennellyt aiemmin Valokuvakeskus Perin toiminnanjohtajana Turussa ja ollut mukana perustamassa Turun Taidehallia. Vuonna 2006 Kahra käynnisti Fiskarsin Ruukin vierasateljeeohjelman. Tällä hetkellä hän työskentelee Kuvataideakatemiassa kansainvälistymisohjelman projektipäällikkönä. Sade Kahra toimii Kuvaston hallituksen puheenjohtajana vuodesta 2023 alkaen.
Varapuheenjohtaja Hanna Maria Anttila, kuvataiteilija
Hanna Maria Anttila on Helsingissä asuva kuvataiteilija ja tuottaja, jolla on paljon kokemusta erilaisista nykytaiteeseen liittyvistä tuotannoista ja kehittämistehtävistä. Taiteellisessa työskentelyssään Anttila on kiinnostunut siitä, kuinka yhteiskunnalliset ja poliittiset muutokset näkyvät ihmisten arjessa ja elämän yksityiskohdissa. Tuottajana Anttilan erikoisosaamisen alueita ovat muun muassa nykytaide, mediataite, järjestötoiminta, rahoitus, mediakasvatus, tietokantojen ja verkkopalveluiden sekä uusien palvelumuotojen kehittäminen kulttuurialalla. Anttila on työskennellyt AV-arkin toiminnanjohtajana vuodesta 2010 ja toiminut Kuvaston hallituksessa vuodesta 2022 alkaen.
Sara Ahde, valokuvataiteilija
Sara Ahde käyttää taiteellisessa työskentelyssään välineenä valokuvaa, videota sekä ääntä. Hänelle on tyypillistä yksinkertainen, suora ja visuaalinen kerronta, joiden avulla hän käsittelee monimutkaisia ja vaikeita, myös vaiettuja tunteita. Taiteellisen työnsä lisäksi Ahde on toiminut erilaisissa kuvataiteen ammatillisissa opetustehtävissä vuodesta 2006 sekä Pohjoisen valokuvakeskus ry:n hallituksen ja näyttelytoimikunnan jäsenenä 2009 – 2013. Ahde on ollut vuodesta 2015 Valokuvataiteilijoiden Liiton hallituksen jäsen ja Kuvaston hallituksessa vuodesta 2018.
Reetta Gröhn-Soininen, kuvanveistäjä
Reetta Gröhn-Soininen on joensuulainen kuvanveistäjä. Hän on valmistunut Turun Piirustuskoulusta 1993. Gröhn-Soininen tekee figuratiivisia veistoksia puusta. Ennen kaikkea hän veistää tunnetta ja liikettä. Veistokset ovat värikkäitä. Väri veistoksissa on hyvin fyysinen elementti. Se on harkittua, mutta vapaata. Sen sattumanvarainen valuminen on tärkeää vastapainoa veistämisen kurinalaisuuteen. Gröhn-Soininen toimii aktiivisesti järjestökentällä. Tällä hetkellä hän toimii Pohjois-Karjalan Taidetoimikunnassa, hallitusjäsenenä Joensuun Taiteilijaseurassa, Suomen Kuvanveistäjäliitossa ja Suomen Kuvataidejärjestöjen Liitossa. Kuvaston hallituksen jäsen hän on ollut 2022 alkaen.
Tommi Hämäläinen, kuvataidekasvattaja ja kuvataiteilija
Tommi Hämäläisen työkenttä painottuu taiteen perusopetukseen Vihdin kuvataidekoulussa sekä kuvataiteilijan työhön opetustöiden ohessa. Hämäläisen taiteen tekemisen välineet ovat olleet paikka-/tilasidonnaisia. Arkimaailman eräänlaisena vastakohtana häntä kiinnostavat taiteen ”takapihat”, mielikuvitusmaailma ja sen tuomat visuaaliset ratkaisut prosesseissa. Hämäläinen on valmistunut Aalto-yliopistosta taiteen maisteriksi Kuvataidekasvatuksen koulutusohjelmasta. Lisäksi taustalla on sarjakuvan syventäviä opintoja Lahden Muotoiluinstituutissa ja pohjakoulutuksena AMK-kuvataiteilijan tutkinto. Hämäläinen on Vihdin kuvataidekoulun johtokunnan ja MUU ry:n hallituksen jäsen. Kuvaston hallituksessa hän on toiminut kesäkuusta 2023 alkaen.
Marja-Liisa Jokitalo, taidemaalari FM
Marja-Liisa Jokitalo on lahtelainen taidemaalari, jonka öljyvärein laseeratuissa teoksissa keskeistä on värin ilmaisevuus ja maalauksen fyysinen läsnäolo yhdistettynä valokuvan muistonomaisuuteen. Taiteellisen työskentelynsä ohella Jokitalo on toiminut kuvataiteen opetustehtävissä ja taiteilijajärjestöjen luottamus- ja edunvalvontatehtävissä koko uransa ajan; hän on toiminut mm. Taidemaalariliiton hallituksen jäsenenä ja sen puheenjohtajana vuosina 2017–2020. Vuosina 2017–2020 Jokitalo toimi Suomen Taiteilijaseuran hallituksen jäsenenä. Kuvaston hallituksessa hän on ollut vuodesta 2019.
Ilpo Koskela, sarjakuvataiteilija, kuvittaja
Ilpo Koskelan sarjakuvia ja kuvituksia on julkaistu yli 30 vuoden ajan, Suomen lisäksi myös Virossa ja Norjassa. Sarjakuvateoksia hän on tehnyt kahdeksan, ja niitä on käännetty viidelle kielelle. Koskela on julkaissut kolme oppikirjaa sarjakuvan tekemisestä. Lastenkirjakuvituksia on syntynyt kaksi. Sarjakuvista ja infografiikasta Koskela on luennoinut niin oppilaitos- kuin korkeakoulutasolla Suomessa, Venäjällä, Ruotsissa, Ukrainassa, Portugalissa ja Algeriassa. Hän toimii Oulun elokuvakeskuksen, Oulun kirjailijaseuran sekä Sarjakuvantekijöiden hallituksissa. Kuvaston hallituksen jäsen hän on ollut vuodesta 2022 alkaen.
Johanna Pihlajamaa, taidegraafikko
Johanna Pihlajamaa on tamperelainen kuvataiteilija, taidegraafikko. Hän on työskennellyt myös taidevedostajana Grafiikanpaja Himmelblaussa 1999 – 2011 ja nykyään Osuuskunta Lilithissä. Johanna Pihlajamaa on toiminut lukuisissa luottamustehtävissä taiteilijayhdistyksissä, paikallisesti Rajataide ry:ssä ja Tampereen Taiteilijaseurassa sekä valtakunnallisesti Suomen Taidegraafikot ry:n johtokunnan puheenjohtajana 2011 – 2017 ja Suomen Taiteilijaseuran hallitusjäsenenä 2012 – 2017. Pihlajamaa on ollut Kuvaston hallituksessa vuodesta 2019 alkaen.
Paula Puoskari, kuvataiteilija
Rovaniemellä syntynyt kuvataiteilija Paula Puoskari asuu ja työskentelee nykyään Helsingissä. Hänen teoksensa ovat maalauksellisia installaatioita sekä maalauksia paperille ja kankaalle. Puoskari on käsitellyt teoksissaan muun muassa puutarhan merkitystä toivon symbolina ja tulevaisuuden ekologisia haasteita. Teemojen käsittelytapa on näynomainen ja viitteellinen. Kaksikymmentä vuotta jatkuneen ammattiuransa aikana hän on pitänyt yksityisnäyttelyitä aktiivisesti sekä osallistunut lukuisiin ryhmänäyttelyihin kotimaassa ja ulkomailla. Puoskari on mm. Taidemaalariliiton (hallitus 2021-, vpj 2022-), Galleria Huudon (hallitus 2014-2019) ja MUU ry:n jäsen. Hän on myös ollut Kuvataiteen apurahalautakunnan varajäsen 2022–2024 sekä Kuvataiteen Talo ry:n hallituksen jäsen (2020–2023). Puoskari on Kuvaston hallituksen jäsen vuodesta 2023.
Anna Rikkinen, korutaiteilija
Anna Rikkinen tekee korujen lisäksi veistoksia ja installaatioita. Hänen teoksiaan on ollut esillä ryhmä- ja yksityisnäyttelyissä Suomessa ja ulkomailla. Rikkinen on työskennellyt taiteilijana sekä osa-aikaisena kuraattorina ja projektipäällikkönä taidehankkeissa. Tällä hetkellä Anna Rikkinen työskentelee Ornamon taideasiantuntijana. Kuvaston hallituksessa Rikkinen on toiminut vuosina 2013–2014 ja jälleen vuodesta 2017 alkaen.
Noora Schroderus, kuvanveistäjä
Vuonna 2014 kuvanveistäjäksi valmistunut Noora Schroderus ironisoi nykyihmisen suhdetta kehoonsa ja tavaroihinsa. Hänen teoksissaan kantaaottavuus yhdistyy leikkisään oivaltamiseen. Viimeaikaisissa teoksissaan Noora Schroderus on ottanut etäisyyttä miehiseen veistokulttuuriin. Hän tekee hienovireisiä teoksia, jotka haastavat hierarkian ja vallan rakenteita. Lähestymistapa on feminiininen ja tekniikka tyypillisesti naisiin yhdistettyä: käsityö ja kirjonta, materiaaleina kankaat, kirjontalangat ja ihmiskehon karvoitus. Noora Schroderus on ollut Kuvaston hallituksessa vuosina 2017–2022 ja jälleen kesäkuusta 2023 alkaen.