Artikkelit

Viisi kysymystä kuvataiteilijapalkinnon saaneelle Noora Schroderukselle

Kuvanveistäjä Noora Schroderus

Vuoden 2024 kuvataiteilijapalkinto on myönnetty kuvanveistäjä Noora Schroderukselle. Palkinto on taiteilijakollegoiden myöntämä tunnustus ansioituneelle kuvataiteilijalle.

Kuvanveistäjä Noora Schroderus on saanut Suomen Taiteilijaseuran vuoden 2024 kuvataiteilijapalkinnon. Vuosittain jaettava kuvataiteilijapalkinto on taiteilijakollegoiden myöntämä tunnustus ansioituneelle ja ajankohtaiselle kuvataiteilijalle. Palkintoperusteiden mukaan Schroderuksen viime vuosien teokset ovat aiheiltaan ajankohtaisia, ja niiden kekseliäisyys ja monipuolisuus yllättävät katsojaa. Schroderus on myös tehnyt pitkään työtä taiteilijoiden oikeuksien puolesta eri luottamustehtävissä. Kuvataiteilijapalkinnon saajan päättää Suomen Taiteilijaseuran hallitus, ja palkinnon arvo on 7 000 euroa.

Soitimme Nooralle onnitellaksemme häntä palkinnosta.

Onnittelut palkinnosta! Mitä tunnustus sinulle merkitsee?

Tietysti se on erityisen merkityksellinen juuri siksi, että sen ovat myöntäneet kollegani.

Työskentelen yleensä yksin työhuoneellani pitkiäkin aikoja, jolloin sitä voi ajatella, ovatko ne teoksissa käsitellyt asiat ollenkaan olennaisia kenellekään muulle. Kuvataiteilijahan ei tule esiin itse, vaan teokset ovat esillä, joten palautekin tulee usein viiveellä. Niin ei välttämättä koskaan saa varmuutta, avautuvatko ne teokset kenellekään. Palkinto tarkoittaa ehkä myös sitä, että joku on nähnyt teokseni ja ajatellut ehkä samoin kuin minäkin ja että niillä teoksilla on ollut myös muille merkitystä. Kuvataiteen teoksethan eivät toteudu, jollei joku niitä näe.

Tiedätkö jo, miten tulet palkinnon käyttämään?

Käytän sen taiteelliseen työskentelyyn.

Onko mielessäsi jo jokin projekti?

Olin pari viikkoa sitten ukkini hautajaisissa. Hän asui omakotitalossa, jossa oli vielä näkyvillä kaikkea sitä, mitä ukkia hoivannut äitini oli tehnyt hänelle, kuten ruokia. Ylipäänsä sitä hoivatyötä, joka on täysin näkymätöntä yhteiskunnassa ja jota yleensä naiset tekevät. Luulen, että teen jonkun teoksen siitä.

Olet toiminut pitkään luottamustehtävissä niin Suomen Kuvanveistäjäliiton kuin Kuvaston hallituksessa. Kuvataidekummit-verkosto syntyi aloitteestasi ja olet myös kuvataidekummi kahdelle päättäjälle. Mitä tekijänoikeus sinulle merkitsee?

Tiedän, että tekijänoikeuden pitäisi suojata luovaa työtä, mahdollistaa tekijöiden toimeentuloa ja sitä, että luova työ voi jatkua. Joskus se toteutuukin kohdallani, mutta liian harvoin, joten tekijänoikeus merkitsee kahta ristiriitaista asiaa. Se merkitsee tavallaan hirvittävän paljon siinä muodossa mitä kuvailin. Toisaalta siihen liittyy se epäkohta, että Suomessa kuvataiteilijoiden taloudelliset oikeudet toteutuvat melko huonosti. Se on myös syy siihen, miksi olen halunnut olla mukana Kuvaston hallituksessa.

Mielestäni voin parhaiten vaikuttaa tähän asiaan auttamalla myös muita taiteilijoita ymmärtämään omia oikeuksiaan ja edistämään niiden toteutumista. Se on ainoa keino, miten asenteet ja toimintatavat muuttuvat paremmiksi.

Millaisia terveisiä haluaisit välittää nuorille, vielä uransa alussa oleville kuvataiteilijoille?

Vaikea kysymys. Mielestäni asenteet ja maailmantilanne ovat sen kaltaisia, että taidetta tarvitaan enemmän kuin koskaan. Niiden päätösten myötä, joita esimerkiksi Suomen hallitus on tehnyt tai on tekemässä, ihmisten sisäinen maailma ei voi olla niin rikas kuin se on aiemmin ollut. Kulttuuripalvelut eivät ole enää samalla tavoin ihmisten saavutettavissa eivätkä taiteilijat pysty tekemään työtään. Siitä huolimatta tarvitaan taidetta enemmän kuin ikinä, mutta en tiedä, miten sitä voidaan tehdä.

Jos voisin sanoa jotain nuorelle itselleni, sanoisin: ”Kun elämässä tekee valinnan, se tarkoittaa myös poisvalitsemista”. En ehkä täysin ymmärtänyt sitä nuorena eikä nuoren tarvitse sitä välttämättä ymmärtääkään. Se on vähän niin kuin, kun tekee teosta ja on olemassa vain teoksen idea, niin siinä kaikki on mahdollista. Kun fyysistä teosta alkaa tehdä, pitää valita mistä materiaalista sen tekee ja missä koossa, minkä muotoinen se on ja millä tekniikalla se on tehty. Täytyy myös noudattaa fysiikan lakeja ja ehkä on myös taloudellisia rajoitteita. Niin koko ajan se teosidea ikään kuin karsiutuu ja karsiutuu, ja jos se oli alussa mestariteos, lopputulos on aina hieman pettymys. Mutta ei se ole niin vakava asia kuitenkaan. Se pätee mielestäni niin elämään kuin teosten tekemiseen.

Kiitos haastattelusta!

Palkinnonjakotilaisuus pidettiin Suomen Kuvanveistäjäliiton Galleria Sculptorissa torstaina 28. marraskuuta. Kuvataiteilijapalkinnon jakoi eduskunnan varapuhemies, kansanedustaja Paula Risikko, jonka kuvataidekummi Schroderus on. 

Eduskunnan varapuhemies Paula Risikko ja Noora Schroderus Galleria Sculptorissa 28. marraskuuta 2024. Kuva: Suomen Taiteilijaseura

Lue lisää palkintoperusteista:

Suomen Taiteilijaseuran tiedote: Noora Schroderus saa Suomen Taiteilijaseuran kuvataiteilijapalkinnon – tunnustus taiteilijakollegoilta