Kansalliskirjaston tuore selvitys valottaa ISNI-tunnuksen merkitystä ja hyötyjä tekijänoikeusjärjestöille. Kuvasto hankki tunnukset taiteilija-asiakkailleen viime vuonna.
Kansalliskirjaston maaliskuussa julkaisema Kun pelkkä nimi ei riitä -selvitys tarkastelee ISNI-tunnuksen merkitystä tekijänoikeusjärjestöille. Selvitys liittyy Kansalliskirjaston koordinoimaan ISNI-projektiin, jossa tekijänoikeusjärjestöt hankkivat ISNI-tunnukset edustamilleen tekijöille.
ISNI-tunnus on pysyvä ja yksilöllinen tunniste, jota voidaan käyttää luovan työn tekijöiden yksiselitteiseen tunnistamiseen tietoturvallisesti. Kyseessä on henkilötunnuksen kaltainen uniikki koodi.
Selvityksen mukaan ISNI-tunnuksen käyttöönotto tekijänoikeusjärjestöissä tarjoaa useita merkittäviä etuja:
- Parempi tunnistettavuus: ISNI antaa jokaiselle taiteilijalle, kirjailijalle tai muulle luovan alan toimijalle oman, pysyvän tunnisteen. Tämä helpottaa tekijöiden tunnistamista etenkin kansainvälisissä yhteyksissä.
- Laadukkaampi metatieto: tekijöihin liittyvä metatieto paranee ja yhdenmukaistuu, mikä puolestaan edistää tekijänoikeuksien hallintaa.
- Sujuvampi yhteistyö: ISNI-tunnukset mahdollistavat sektorirajoja ylittävän tiedonvaihdon.
- Toiminnan tehostuminen: tunnisteilla luodaan uusia käytäntöjä tekijänoikeusalalle, tehostetaan toimintaa ja kehitetään digitaalisen datan käyttöä ja hallintaa.
Kuvasto hyödyntää ISNI-tunnuksia yhteistyössä museoiden kanssa
ISNI-tunnuksen laajamittainen käyttöönotto tekijänoikeusjärjestöissä voi lisätä sen käyttöä myös muilla aloilla. Mitä laajemmin ISNIä käytetään, sitä enemmän sen käytöstä koituvat hyödyt kasvavat.
Kuvasto hankki ISNI-tunnukset valtaosalle taiteilija-asiakkaistaan vuonna 2023 ja viimeisetkin taiteilijoista saavat tunnukset kuluvan vuoden aikana.
Kuvaston ja taidemuseoalan erillisessä ISNI-yhteistyöhankkeessa Taiteilijat haltuun: yhteistyötä ja yhteentoimivaa metadataa ISNI-tunnusten avulla edistetään tunnusten käyttöönottoa museokentällä. Hankkeen tavoitteena on museoiden kokoelmateosten käyttöä koskevan raportointiprosessin sujuvoittaminen. ISNI-tunnusten avulla Kuvaston ja taidemuseoiden kokoelmahallintajärjestelmässä olevat taiteilijat voidaan tunnistaa yksiselitteisesti, mikä helpottaa tiedonvaihtoa ja tekijänoikeuskorvausten kohdentamista.
Kuvaston tilitys- ja tiedonhallintapäällikkö Hanne Heinosen mukaan tiedon hallinnointiin panostammalla turvataan myös taiteilijoiden tekijänoikeuksia: ”Kuvastolle on tärkeää hallinnoida kuvataiteilijoiden tekijänoikeuksia tehokkaasti ja luotettavasti, ja tätä tavoitettamme yhteinen ISNI-tunniste ja sujuvat tiedonvaihtoprosessit taidemuseoiden kanssa tukevat erinomaisesti.”
Tiedon hallinnoinnin ja metadatan laadun parantaminen ovat avain entistä parempaan tekijänoikeuksien hallintaan. Kuvataidealalla ISNI-tunnusta voisi tulevaisuudessa hyödyntää museokentän lisäksi myös muilla teosten käytön alueilla, kuten Ylen Kuvastolle lähettämissä käyttöraporteissa tai taidekauppiaiden teosten jälleenmyyntiä koskevissa vuosiraporteissa.
ISNI-projekti
Tekijänoikeusjärjestöjen ISNI-projekti on käynnistetty Kansalliskirjaston koordinoimana, ja sen rahoitusta tukee opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämä avustus osana EU:n Next Generation -elvytysohjelmaa. Kansalliskirjasto toimii kansallisena ISNI-rekisteröintitoimistona ja on keskeisessä roolissa tunnuksen käytön edistämisessä Suomessa. Kuvaston lisäksi ISNI-projektissa ovat mukana tekijänoikeusjärjestöt Gramex, Kopiosto, Sanasto ja Teosto.
Tutustu Kansalliskirjaston selvitykseen.
Lue aiheesta lisää:
Tekijänoikeusjärjestöjen ISNI-projekti sai lisärahoituksen vuoden 2024 loppuun