Uutiset

Euroopan parlamentti hyväksyi EU:n tekoälyasetuksen

Euroopan parlamentti hyväksyi EU:n tekoälyasetuksen (AI Act) täysistunnossa keskiviikkona 13.3.2024. Ensimmäinen, kattava tekoälylainsäädäntö on tärkeä virstanpylväs luovan työn tekijöille.

Euroopan parlamentin hyväksymä tekoälyasetus on merkittävä saavutus taiteilijoiden moraalisten ja taloudellisten oikeuksien turvaamisen kannalta. Sääntely avaa tien tekoälyn vastuullisemmalle käytölle ja kehittämiselle.

Kuvaston Euroopan unionissa vaikuttava edunvalvontajärjestö, European Visual Artists (EVA), toivottaa asetuksen tervetulleeksi ja onnittelee Euroopan parlamenttia tärkeän avainaskeleen ottamisesta. EVA kampanjoi visuaalisen alan taiteilijoiden oikeuksien puolesta lainsäädäntöprosessin aikana vuonna 2023, ja myös Kuvasto osallistui kampanjointiin.

Tekoälyasetuksessa määritellyt läpinäkyvyysvelvoitteet auttavat myös taiteilijoita suojaamaan oikeuksiaan. Se edellyttää EVAn mukaan kuitenkin sitä, että taiteilijat ja oikeudenhaltijat huomioidaan asetuksen täytäntöönpanoprosessissa.

Lue EVAn tiedote kokonaisuudessaan.