Uutiset

E-lainauskorvausta maksetaan myös kuvantekijöille

Kuvassa nähdään selin oleva ihminen, joka lukee tekstiä kädessään pitelemästä kännykästä.

Kuva: Unsplash.com

Tammikuun 1. päivä astui voimaan uusi tekijänoikeuslain säännös, jonka perusteella e-aineistojen kirjastokäytöstä maksetaan käyttökorvausta myös kuvantekijöille.

Painettujen kirjojen, äänikirjojen, nuottien ja äänitteiden kirjastolainauksista on maksettu tekijöille lainauskorvausta jo yli 15 vuotta. Lainauskorvaus on tekijänoikeuskorvaus teosten lainaamisesta kirjastosta, ja se maksetaan valtion budjetista. Kuvantekijöille korvauksen jakaa Kopiosto, kirjailijoille ja kääntäjille Sanasto ja musiikintekijöille Teosto.

Kirjastojen asiakkaat voivat lainata kirjastoista nykyään myös e-kirjoja tai digitaalisia äänikirjoja.  Tekijät saivat e-aineistojen kirjastokäytöstä viime vuonna ensimmäistä kertaa korvausta opetus- ja kulttuuriministeriön erillispäätöksellä. Nyt uuden tekijänoikeussäännöksen myötä korvaus muuttuu pysyväksi, ja sen piiriin tulevat yleisten kirjastojen lisäksi myös korkeakoulukirjastot. Kuvantekijät saavat e-lainauskorvausta e-kirjoihin ja e-äänikirjoihin sisältyvistä kuvituksista. Lainatussa aineistossa korvaukseen oikeutettua kuvaa ovat esimerkiksi piirroskuva, sarjakuva, valokuva ja kuva taideteoksesta.

Vuonna 2023  e-aineistojen kirjastokäytöstä maksettiin korvauksia kirjailijoille, kääntäjille, kuvantekijöille ja musiikintekijöille yhteensä 539 000 euroa. Vuoden 2024 valtion talousarviossa e-lainauskorvauksille on varattu miljoona euroa. Tekijä- ja esittäjäryhmiä edustavat järjestöt neuvottelevat keväällä tekijöille maksettavien korvausten osuuksista. Kopiosto maksaa kuvantekijöille neuvotellun osuuden omien tilitysperiaatteidensa mukaan.

Äänikirjojen lukijat korvauksen piiriin

Tekijänoikeuslain muutoksen myötä myös e-äänikirjojen lukijat ovat jatkossa oikeutettuja e-lainauskorvaukseen. Äänikirjan lukijat saavat esitykselleen lähioikeussuojan, joka antaa esittävälle taiteilijalle yksinoikeuden kieltää tai sallia esityksensä tallentaminen ja tallenteen käyttö. Lähioikeuteen sisältyy samansisältöiset taloudelliset ja moraaliset oikeudet kuin teoksen tekijän tekijänoikeuteen. Esittävän taiteilijan lähioikeuden suoja ei poista eikä muuta kuvantekijän, kirjailijan ja musiikin tekijän tekijänoikeutta teokseensa.

Aiheesta muualla:

Kopioston uutinen: Tekijänoikeuslaissa huomioitu e-aineistojen kirjastokäyttö