Uutiset

Kuvaston uusi puheenjohtaja on Sade Kahra

Valokuvataiteilija Sade Kahra

Valokuvataiteilija Sade Kahra valittiin Kuvaston hallituksen uudeksi puheenjohtajaksi 25. marraskuuta pidetyssä syyskokouksessa. Hänen toimikautensa alkaa tammikuussa 2023.

Kuvaston vuosikokous on valinnut Sade Kahran puheenjohtajaksi kaudelle 2023–2025. Hän seuraa tehtävässä vuodesta 2009 Kuvaston puheenjohtajana toiminutta, taidemaalari Jaakko Rustaniusta.

Taideteollisen korkeakoulun valokuvataiteen osastolta vuonna 2000 valmistunut Sade Kahra (s. 1974) on työskennellyt valokuvataiteilijana, opettajana, yksityisyrittäjänä, johtajana ja visuaalisten taiteiden asiantuntijana 1990-luvulta alkaen. Kahran teoksia on nähty yksityis- ja ryhmänäyttelyissä niin kotimaassa kuin ulkomailla, ja hänen teoksiaan on muun muassa Suomen valtion ja Heinon säätiön taidekokoelmissa.

Vuonna 2006 Kahra käynnisti residenssiohjelman Fiskarsin Ruukkiin, jota hän johti ensimmäiset seitsemän vuotta yhteistyössä Fiskars Oy:n ja Fiskarsin käsityöläisten, muotoilijoiden ja taiteilijoiden osuuskunnan kanssa. Vuonna 2013 hän aloitti turkulaisen Valokuvakeskus Perin toiminnanjohtajana ja oli myöhemmin mukana perustamassa Turun Taidehallia yhteistyössä Turun Taiteilijaseuran, Turun Museokeskuksen ja Turun kaupungin kanssa. Tällä hetkellä Kahra toimii Taideyliopiston Kuvataideakatemian ja Saastamoisen säätiön yhteishankkeen osa-aikaisena projektipäällikkönä. Neljän vuoden rahoitussykleissä toteutettava projekti tarjoaa kansainvälistymisen mahdollisuuksia Kuvataideakatemian alumneille.

Kuvaston puheenjohtajavalinnassa painotettiin muun muassa aiempaa toimialakokemusta, kuvataiteilijan työn ymmärrystä sekä pitkäjänteistä sitoutuneisuutta ja tehtävän vaatimia ajankäyttömahdollisuuksia. Esityksen puheenjohtajasta vuosikokoukselle valmisteli Kuvaston nimitysvaliokunta, johon kuuluvat valokuvataiteilija Minna Kurjenluoma, taidegraafikko Irma Tonteri, kuvanveistäjä Marjukka Korhonen, kuvataiteilija Erno Enkenberg ja kuvataiteilija Laura Laukkanen sekä Kuvaston toiminnanjohtaja Tommi Nilsson sihteerinä.

Kuvaston perjantaina 25.11. pidetyssä syyskokouksessa valittiin lisäksi kolme uutta jäsentä hallitukseen erovuoroisten tilalle: Paula Puoskari Taidemaalariliitosta, Tülay Schakir Suomen Kuvanveistäjäliitosta ja Markus Renvall MUU ry:stä. Kuvaston hallituksen jäsenten ja puheenjohtajan toimikausi on kolme vuotta. Kuvaston säännöt eivät aseta rajoituksia hallituskausien määrälle.