Uutiset

Kuvaston puheenjohtajavalinta marraskuun syyskokouksessa

Kuvaston puheenjohtaja vaihtuu, sillä pitkäaikainen puheenjohtajamme, taidemaalari Jaakko Rustanius luopuu tehtävästään. Rustanius on toiminut Kuvaston puheenjohtajana vuodesta 2008.

Kuvaston nimitysvaliokunta pyysi elokuussa Kuvaston jäsenjärjestöiltä ehdotuksia puheenjohtajaksi ja jäseniksi erovuorossa olevien hallituksen jäsenten tilalle. Jäsenjärjestöt esittivät neljää taiteilijaa puheenjohtajaehdokkaiksi kaudelle 2023–2025: kuvataiteilija Camilla Vuorenmaata, valokuvataiteilija Sade Kahraa, mediataiteilija Vesa Vehviläistä ja kuva- ja mediataiteilija Merja Puustista.

Nimitysvaliokunta haastatteli kaikki puheenjohtajaehdokkaat syyskuun lopussa. Seuraavaksi valiokunta esittää Kuvaston syyskokoukselle puheenjohtajaa ja hallituksen jäseniä. Valinnat tehdään 25. marraskuuta pidettävässä syyskokouksessa. Puheenjohtajan ja hallituksen jäsenten kausi kestää kolme vuotta.

Puheenjohtajaehdokkaat

Camilla Vuorenmaa (s. 1979) on valmistunut Kuvataideakatemian maalaustaiteen osastolta vuonna 2005. Kansainvälisesti ja kotimaassa palkittu taiteilija on saanut mm. Suomen taideakatemian ja William Thuring -palkinnon ja ollut Ars Fennica -ehdokkaana. Vuorenmaan teoksia on ollut esillä näyttelyissä niin Tanskassa, Ruotsissa, Englannissa kuin kotimaan taidemuseoissa. Hän on sekä Taidemaalariliiton että Forum Boxin hallituksen jäsen.

Taideteollisen korkeakoulun valokuvataiteen osastolta vuonna 2000 valmistunut Sade Kahra (s. 1974) on työskennellyt aiemmin Valokuvakeskus Perin toiminnanjohtajana Turussa ja ollut mukana perustamassa Turun Taidehallia. Vuonna 2006 Kahra käynnisti Fiskarsin Ruukin vierasateljeeohjelman. Tällä hetkellä hän työskentelee Kuvataideakatemiassa kansainvälistymisohjelman projektipäällikkönä.

Pink Twins -taiteilijaduossa toimiva Vesa Vehviläinen (s. 1974) on valmistunut Kuvataideakatemian Tila-aikataiteen osastolta vuonna 2001. Vehviläinen on toiminut AV-arkin puheenjohtajana vuosina 2010–2020 sekä Kuvataiteen talon esiselvityshankkeen ohjausryhmässä 2019–2021. Vuonna 2002 hän oli myös yksi Galleria Huudon perustajista.

Merja Puustinen (s. 1963) on tehnyt taiteellista yhteistyötä puolisonsa kanssa mediataiteen ja kokeellisen veistotaiteen parissa 1990-luvun alkupuolelta alkaen. Puustinen on toiminut lukuisissa luottamustehtävissä, mm. Kuvataideakatemian johtokunnassa 2017–2020, Taiteen näyttöapurahatoimikunnassa 2019–2021 ja Koneen säätiön arvioijana 2019–2020. VISEKin johtokunnan jäsen hän oli vuosina 2011–2015.

Kuvaston nimitysvaliokunta

Nimitysvaliokunta valitaan sääntöjen mukaan vuosittain Kuvaston kevätkokouksessa. Valiokunnan tehtävänä on valmistella vuosikokoukselle esitys ehdokkaista hallituksen jäseniksi ja puheenjohtajaksi.

Toukokuussa 2022 valittuun nimitysvaliokuntaan kuuluvat valokuvataiteilija Minna Kurjenluoma (pj), taidegraafikko Irma Tonteri, kuvanveistäjä Marjukka Korhonen, kuvataiteilija Erno Enkenberg ja kuvataiteilija Laura Laukkanen sekä Kuvaston toiminnanjohtaja Tommi Nilsson sihteerinä.