Uutiset

Taiteilijan sosiaaliturva paranee vuonna 2023

Tekijänoikeuskorvaukset eivät jatkossa enää leikkaa työttömyysturvaa. Hallitus päätti luopua tekijänoikeuskorvausten sovittelusta työttömyysturvassa perjantaina 11. helmikuuta. Muutos astuisi voimaan vuoden 2023 alussa.

Hallitus teki perjantaina 11. helmikuuta päätökset valtiontaloutta vahvistavista lukuisista työllisyystoimista. Päätösten myötä myös taiteilijoiden sosiaaliturva paranee, kun tekijänoikeuskorvausten sovittelusta työttömyysturvan yhteydessä luovutaan.

Tekijänoikeuskorvauksia saavat taiteilijat ovat olleet pitkään sosiaaliturvan väliinputoajia. Tekijänoikeustulot eivät tällä hetkellä kerrytä ansiosidonnaista työttömyyspäivärahaa, mutta työttömyyskorvausta maksettaessa ne vähentävät sitä. Näin tekijänoikeuskorvauksia saavat työttömät taiteilijat ovat saattaneet menettää työttömyyskorvauksensa, jos aiemmin kertyneet korvaukset maksetaan takautuvasti taiteilijan tilille työttömyysaikana.

– Päätös on hyvä uutinen myös visuaalisen alan taiteilijoille. Poikkeuksellinen epäkohta on saattanut leikata epäreilulla tavalla taiteilijoiden työttömyysturvaa. Kiitokset päättäjille, että tämä yhteiskunnalle pieni mutta taiteilijoille tärkeä asia nyt korjataan, kiittelee Kuvaston toiminnanjohtaja Tommi Nilsson.

Korona vauhditti taiteilijoiden sosiaaliturvan muutostarvetta

Lukuisat tekijä- ja tekijänoikeusjärjestöt ovat ajaneet vuosien ajan muutosta sosiaaliturvaan, mutta korona nosti ongelmat ja epäkohdat laajamittaisesti esiin. Koronan takia moni luovan työn tekijä jäi yhtäkkiä työttömäksi. Moni heistä ei saanut välttämättä lainkaan työttömyyskorvausta aiemmin kertyneiden tekijänoikeuskorvausten vuoksi.

Luovan työn tekijät ja yrittäjät ry, jonka jäsen Kuvasto on, aloitti adressin taiteilijoiden tasavertaisesta työttömyysturvasta koronakeväänä 2020. Adressi luovan työn tekijöiden työttömyysturvasta luovutettiin sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekoselle kesäkuussa 2020. Kuvataiteilija Camilla Vuorenmaa oli mukana adressin luovutustilaisuudessa edustaen visuaalisen alan taiteilijoita. Adressissa 8 500 allekirjoittajaa ja 21 taiteilijajärjestöä vaati korjausta taiteilijan työttömyysturvaan.

Luovan työn tekijöille tärkeää asetusmuutosta esitetään tulevaksi voimaan 1.1.2023.

Aiheesta muualla:

Valtioneuvoston tiedote: Päätökset valtiontaloutta vähintään 110 miljoonalla eurolla vahvistavista työllisyystoimista tehty
Lyhty: Korona nosti ongelmat dramaattisesti esiin: Adressi luovan työn tekijöiden työttömyysturvasta ministerille