Artikkelit

Neljä kysymystä Vuoden nuorelle taiteilijalle 2022

Kuvassa taiteilija etualalla ja taustalla suuria kiviveistoksia ulkotilassa.

Kuvanveistäjä Emma Jääskeläinen. Kuva: Paavo Lehtonen

Kuvanveistäjä Emma Jääskeläisen valinta Vuoden nuoreksi taiteilijaksi 2022 julkistettiin 12. marraskuuta. Palkintoon sisältyy 20 000 euron arvoinen stipendi sekä yksityisnäyttelyt Tampereen ja Vaasan taidemuseoissa. Soitimme Kuvaston asiakkaana vuodesta 2015 olleelle taiteilijalle onnitellaksemme palkinnosta.

Hei Emma! Onneksi olkoon palkinnosta! Miltä tunnustus sinusta tuntuu?

Tosi hienolta. Kuluneiden kahden vuoden aikana olen tehnyt isoja projekteja, joten tämän kokonaisuuden tekemisestä on luottavainen ja rento olo. Nyt kun asia tuli julkiseksi, niin se on tuonut mukanaan taas uusia tunteita ja paljon yhteydenottoja. Varsinkin korona-aikana, kun kontaktit ihmisten kanssa ovat jääneet vähille (en ole somessa), kuulumisten vaihtaminen itselle tärkeiden ihmisten kanssa on tuonut hyvää positiivista energiaa ja yhdistänyt meidän perhettämme. Pian kaipaa sitä, että pääsee taas rauhassa keskittymään töihin.

Miten aiot käyttää saamasi palkinnon?

Kaikki menee taiteeseen, materiaaleihin. Se on ihan selvä juttu, että menee suoraan näyttelyn tekemiseen. Tarvitsen myös ulkopuolista apua ja palkkaan ihmisiä. Tuntuu tärkeältä antaa asiallinen korvaus ihmisille työstä.

Mitä tekijänoikeudet sinulle merkitsevät?

Tekijänoikeudet merkitsevät tosi paljon. Musiikin kuuntelijana sitä on alkanut miettiä ensin muusikoiden kautta, varsinkin erilaisten alustojen kuten Spotifyn kohdalla, että valitsisi vaihtoehtoja, joissa tekijöille menisi mahdollisimman suuri siivu, ei aina sitä helpointa.

Olen seurannut vähän keskustelua uudesta tekijänoikeuslaista ja tuntuu pöyristyttävältä, että Suomessa ollaan poikkeamassa muista EU-maista. Alan toimijoita pitää kuunnella kaikessa päätöksenteossa. Tarvitaan monipuolisia työryhmiä, joissa on mukana luovan alan ammattilaisia, kun ylhäältäpäin päätetään, miten luova ala toimii. Koronan myötä on tullut arvostus ihmisiä kohtaan, jotka tekevät töitä alan puolesta. Itselleni olisi vaikeaa mennä julkisuuteen ajamaan asioita.

Liityin Kuvastoon vuonna 2015 opettajani suosituksesta. Nyt kun olen saanut huomiota tunnustuksen myötä, on tullut tarve perehtyä tekijänoikeuksiin vielä enemmän. Mietin, mitä itse voi tehdä. Pystyisinkö toimimaan koko yhteisön puolesta, kun saan tilaa julkisuudessa? Koska olen ollut onnekas ja saanut hyviä työtilaisuuksia, niin pitää tietää enemmän ja ymmärtää koko kenttää.

Minkä parissa työskentelet tällä hetkellä?

Teen tekstiiliteoksia tällä hetkellä, kokoan niitä näyttelyä varten. Olen kerännyt ihmisiltä kivimunia, joista kaiverran näyttelyyn veistoksia. Työstän kiveä tällä hetkellä pienessä mittakaavassa. Kivimunat yhdistyvät tekstiiliveistoksiin, jotka taas sisältävät esimerkiksi villan huovutusta. Kirjoitan paljon, mietin nimiä näyttelylle ja yritän hahmottaa kokonaisuutta mahdollisimman hyvin.

Emma Jääskeläinen (s. 1988)
emmajaaskelainen.com

***

Vuoden nuori taiteilija valittiin tänä vuonna 38. kerran. Tunnustuksella nostetaan esiin lupaavia, alle 35-vuotiaita kuvataiteilijoita. Vuoden nuori taiteilija 2022 – Emma Jääskeläinen -näyttely avataan Tampereen taidemuseossa kesäkuussa. Vaasan Kuntsin modernin taiteen museoon näyttely jatkaa syyskuussa.