Uutiset

Luovasti kohti huomista: SuomiAreenassa pohditaan luovaa työtä digiajassa

Miten luovan työn tekijä voi ansaita digitaalisilta alustoilta elantonsa? Entä miten lainsäädäntö voi mahdollistaa kulttuurin elinvoiman ja jatkuvuuden? Näihin kysymyksiin pureudutaan 13.7. SuomiAreenassa, jossa luova ala suuntaa katsettaan tulevaan.

YouTuben, TikTokin ja Instagramin kaltaiset palvelut ovat yhä tärkeämpiä kanavia kulttuurisisältöjen löytämiseen. Kaiken kaikkiaan kulttuurin sähköinen kuluttaminen on kasvanut valtavasti koronan myötä. Striimikeikkojen, suoratoistopalvelujen ja virtuaalinäyttelyiden lisäksi kansalaiset viihtyvät myös äänikirjojen parissa: vuonna 2020 äänikirjamyynti kasvoi Suomessa peräti 98 %. Luovan sisällön tekijät kuitenkin saavat digikäytöstä huomattavan pieniä korvauksia, jos ollenkaan.

Miten kulttuuriala voi päästä uuteen nousuun digiajassa, jossa ansaintamallit ovat vielä kehittymättömiä? Parannusta tilanteeseen voisi tuoda tekijänoikeuslaki, jota ollaan parhaillaan uudistamassa. Lakimuutos kumpuaa EU-direktiivistä ja vaikuttaa voimakkaasti siihen, miten luovalla työllä voi tulevaisuudessa ansaita leipänsä.

Luovan alan tekijät kohtaavat päättäjät yhteisessä keskustelussa

Luovan työn mahdollisuuksia digiajassa puntaroidaan SuomiAreenan suorassa lähetyksessä tiistaina 13.7. Toimittaja Ronja Salmen luotsaamassa tilaisuudessa luovan alan tekijät puhuvat digitaalisuuden, uusien palvelujen ja sosiaalisen median alustojen merkityksestä omassa työssään. Keskustelemassa ovat:

  • musiikin tekijä Markus Nordenstreng
  • kirjailija JP Koskinen
  • kuvataiteilija Camilla Vuorenmaa
  • elokuvaohjaaja Saara Saarela.

Lainsäätäjän näkemyksiä aiheeseen antavat kansanedustaja, sivistysvaliokunnan puheenjohtaja Paula Risikko sekä kansanedustaja ja talousvaliokunnan varapuheenjohtaja Hanna Kosonen. Mukana on tietenkin myös kulttuuria: tilaisuudessa esiintyy Tuomo Prättälän ja Markus Nordenstrengin muodostama voimaduo Tuomo & Markus. Heidän musiikissaan amerikkalainen lauluntekijäperinne yhdistyy pohjoismaalaiseen jazziin ja souliin.

Katso keskustelua suorana tai tallenteena

Luovasti kohti huomista – Luova työ digiajassa on katsottavissa tiistaina 13.7. klo 15−15:45 mtv-palvelussa sekä SuomiAreenaTV-kanavalta. Tilaisuuden striimi tulee lisäksi nettisivuillemme sekä FB-tapahtumaan. Keskustelu on myöhemmin katsottavissa myös tallenteena.

Twitterissä tapahtumaan liittyvään keskusteluun voit osallistua aihetunnisteilla #SuomiAreena #LuovatAlat #tekijänoikeus.

Järjestämme keskustelun yhdessä Kopioston, Sanaston ja Teoston sekä Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus TTVK:n kanssa.

Puhujat ja esiintyjät

Ronja Salmi. Kuva: Pietari Purovaara

Ronja Salmi on toimittaja ja kirjailija. Hän toimii Helsingin Kirjamessujen ohjelmajohtajana. Salmi on tunnettu tv-sarjastaan Mitä mietit, Ronja Salmi? joka käsittelee nuorten aikuisten elämän haasteita kuten seksuaalisuutta, mielenterveyttä ja päihteitä. Aiheensa Salmi kerää ja koeajaa Instagram-yhteisönsä kanssa. Hän toimii myös Helsingin Sanomien kuukausittaisena kolumnistina. Ryöväri-yrityksensä kautta Salmi on tehnyt lukuisia menestyneitä sosiaalisen median ilmiöitä, kuten maailman ensimmäisen Instagram Stories draamasarja Karman sekä Suomen ensimmäisen chatfiktio-sarjan Pientä säätöä. Salmi on kirjoittanut lukuisia kirjoja eri yleisöille koululaisista aikuisiin.

Camilla Vuorenmaa. Kuva: Leena Ylä-Lyly

Kuvataiteilija Camilla Vuorenmaa katsotaan onnistuneen työskentelyssään laajentamaan maalaustaiteen kenttää. Hän yhdistää tunnetuimmissa teoksissaan maalausta ja kaiverrusta. Kansanvälisesti ja kotimaassa palkittu tekijä on saanut mm. Suomen taideakatemian palkinnon ja ollut Ars Fennica -ehdokkaana. Vuorenmaan teoksia on ollut esillä näyttelyissä niin Tanskassa, Ruotsissa, Englannissa kuin mm. Espoon EMMA-museossa ja Amos Anderssonin taidemuseossa.

JP Koskinen on tuottelias kirjallisuuden moniottelija. Hän on kirjoittanut historiallisia romaaneja, tietokirjallisuutta, lastenkirjallisuutta, rikosromaaneja ja scifiä. Koskisen teoksille on myönnetty lukuisia palkintoja ja tunnustuksia. Finlandia-ehdokkuuksia ovat saaneet romaanit Ystäväni Rasputin ja  Tulisiipi. Tulisiipi  voitti myös Savonia-palkinnon sekä Vuoden kirja -palkinnon.

Saara Saarela. Kuva: Mortti Saarnia

Elokuvaohjaaja Saara Saarela on ohjannut vuodesta 1998 lähtien elokuvia ja tv-sarjoja eri muodoissa: pitkiä, lyhyitä, draamaa, komediaa. Hän on työskennellyt myös Ranskassa, ohjannut siellä poliittisen trillerin La Vénitienne ja on juuri saanut valmiiksi seuraavan pitkän elokuvansa scifi dystopian Veden vartija, joka pohjautuu Emmi Itärannan romaaniin Teemestarin kirja. Hän toimii tällä hetkellä elokuvaohjauksen professorina Aalto yliopistossa.

Markus Nordenstreng on monipuolinen musiikin tekijä, muusikko ja kulttuurialan moniosaaja. Hän on vaikuttanut useissa yhtyeissä, kuten Tuomo & Markus ja The Latebirds -kokoonpanoissa, sekä säveltänyt omien projektiensa ohella musiikkia lukuisille muille artisteille sekä elokuviin ja mainoksiin. Nordenstreng on Suomen Musiikintekijät ry:n ja Music Finlandin hallitusten varapuheenjohtaja.

Paula Risikko on kokoomuksen kansanedustaja ja sivistysvaliokunnan puheenjohtaja. Hän on toiminut myös eduskunnan puhemiehenä ja ministerinä monessa hallituksessa.

Hanna Kosonen on keskustan kansanedustaja ja ja talousvaliokunnan varapuheenjohtaja. Kosonen toimi tiede- ja kulttuuriministerinä 8/2019 – 08/2020.

Tuomo Prättälän ja Markus Nordenstrengin muodostamalla voimaduolla Tuomo & Markus on omaperäinen soundi, jossa amerikkalainen lauluntekijäperinne yhdistyy luontevasti pohjoismaalaiseen jazziin, souliin ja psykedeliaan. Viime vuosina Tuomo & Markus on saanut merkittävää jalansijaa ulkomailla ja yhtyeen debyyttialbumi Dead Circles noteerattiin taannoin Rolling Stone -lehteä myöten. Esiintymislavoilla Tuomo & Markus on kasvanut kuusimiehiseksi superkokoonpanoksi, johon kuuluu mm. jazz-trumpetisti Verneri Pohjola.