Uutiset

Suomi elää luovuudesta -kampanja kutsuu taiteilijat mukaan

<
>

Luovan työn tekijät ja järjestöt vetoavat 7. toukokuuta alkavalla ”Suomi elää luovuudesta” -kampanjallaan kulttuurialan arvostuksen puolesta. Kampanja havahduttaa suomalaiset pysäyttävien faktojen äärelle: luovat alat ovat sekä työllisyyden että BKT:n kannalta selvästi merkittävämpiä kuin monet perinteiset teollisuuden alat. Arvostuksen palauttamisen lisäksi kampanja vaatii kääntämään alaan kohdistuneet leikkaukset investoinneiksi.

”Luova työ tuo Suomeen vuosittain noin 8 miljardin euron lisäksi iloa, hyvinvointia ja uusia ideoita. Lisäksi se on globaalisti tunnistettu kasvuala, jota robottikaan ei korvaa. Silti Suomessa luovilta aloilta leikataan tulevaisuudessa jopa kymmeniä miljoonia euroja. Leikataan, vaikka pitäisi ja kannattaisi investoida. Tätä me allekirjoittaneet emme ymmärrä. Tämän me haluamme muuttaa,” kuuluu kampanjan tekijöiden vetoomus.

Tekijänoikeuspäivän eli ©-DAYn sateenvarjon alla toimiva kampanja julkaisee toukokuun ajan pysäyttäviä faktoja:

  • Luovat alat ovat monin verroin suurempi työllistäjä kuin esimerkiksi metsäteollisuus, kemianteollisuus tai sähkö- ja elektroniikkateollisuus.
  • Luovien alojen BKT-osuus on samaa suurusluokkaa kuin elektroniikkateollisuudella ja suurempi kuin esimerkiksi paperiteollisuudella, ravintola- ja majoitusalalla, maataloudella tai tekstiiliteollisuudella.

Vaikka kampanja herättää vertailuilla, on viesti kuitenkin kaikkien alojen yhteinen: luovuudella ja innovaatioilla voitetaan myös perinteisten elinkeinojen puolella.

Kampanja haastaa myös Suomi–Ruotsi-maaotteluun. Ruotsin systemaattinen investointipolitiikka luoviin aloihin on tuottanut tulosta: yrityksistä 7,5 % toimii kulttuurin alalla, kun Suomessa vastaava luku on vain 4,5 %.

Taiteilija, liity mukaan vetoomukseen!

Kampanjan vetoomuksen allekirjoittajina toimivat luovan työn tekijät kaikilta kulttuurin alueilta. Myös kuka tahansa kansalainen voi osoittaa tukensa vetoomukselle kampanjan sivuilla. Allekirjoituksia ja tuen ilmauksia kerätään kesäkuun alkuun.

Kampanjassa mukana oleva kuvataiteilija Heikki Marila haluaa muistuttaa, että kulttuuri on kansakunnan pääomaa.

Luovat alat ovat indikaattoreita yhteiskunnan sivistyksellisestä tasosta. Sivistysvaltiot tapaavat ylläpitää kulttuurista pääomaa, jonka tuottajina ovat luovien alojen tekijät, toteaa Marila.

Kannata vetoomusta ja kutsu kampanjaan mukaan myös kollegasi. Voit ilmoittautua aina kampanjan päättymiseen, 7.6.2021 mennessä. Luovien alojen on saatava vihdoin ansaitsemansa arvostus yhtenä Suomen kestävimmistä hyvinvoinnin lähteistä – nyt ja tulevaisuudessa.

***

Kampanjan järjestää Tekijänoikeusakatemia ry, johon kuuluvat Teosto, Kopiosto, Gramex, Kuvasto, Sanasto ja Apfi. Käytännön suunnittelusta ja toteutuksesta vastaavat Kreab ja Helsinki 14.

Lue koko kampanjatiedote

Kuvassa tyylitellyn sormenjäljen päällä teksti: Ruotsi elää Suomi elää luovuudesta, Suomi elää -sanat ovat yliviivattu

©-DAY on tekijöiden juhlapäivä

Luovan työn arvoa juhlitaan vuosittain tekijänoikeuspäivänä eli ©-DAY:na 26. huhtikuuta.

Tänä vuonna ©-Day muuttaa muotoaan ja kampanjoi Suomi elää luovuudesta -vetoomuksella, joka haastaa nostamaan luovat alat niiden ansaitsemaansa arvostukseen – teoissa ja puheissa. Jotta Suomessa on iloa, viihdettä, hyvinvointia, työtä ja kasvua jatkossakin.