Artikkelit

Taiteilija äänessä: viisi kysymystä kuvataiteilija Anni Haunialle

Henkilökuva taiteilija Anni Hauniasta, taustalla vaaleasävyinen, tilkkimäinen kangas.

Taiteilija Anni Haunia. Kuva: Juuli Kangasniemi

Kuvastoon on liittynyt viime vuosina hurja määrä uusia taiteilijoita. Kuvataiteilija Anni Haunia on yksi Kuvaston uusista taiteilija-asiakkaista. Soitimme maanantaina 26.4. vietettävän tekijänoikeuspäivän kunniaksi Annille ja kyselimme hänen kuulumisiaan.

Hei Anni, olet varsin tuore Kuvaston asiakas – mikä sai sinut liittymään Kuvastoon?

Mietin Kuvastoon liittymistä jo opiskeluaikoina Turun Taideakatemiassa, mutta silloin se jäi. Nyt asia tuli puheeksi, kun osallistun kesällä Seinäjoen taidehallin ryhmänäyttelyyn ja henkilökunta otti sen esille. Tajusin, että voisin olla Kuvaston asiakas. Nyt liittyminen tuli käytännön syistä ja ajankohtaisena vastaan, vaikka on pyörinyt mielessä aiemminkin.

Kertoisitko vähän omasta työskentelystäsi?

Työskentelen sekä ns. itsekseni Anni Hauniana että yhdessä Rita Vaalin kanssa haus de pnojekt -kollektiivina. Sitten on muitakin tällaisia työryhmiä. Ylipäänsä yhdessä tekeminen ja kollektiivisuus määrittävät tekemistäni. Työskentelen lähinnä tekstiilien kanssa, teen tekstiilikudelmia ja installaatioita. Joitakin teoksiani voisi kutsua pehmeiksi veistoksiksi.

Kuvataidealan ahdinko koronan vuoksi on ollut paljon esillä. Miten poikkeusolot ovat vaikuttaneet omaan arkeesi?

Viime keväänä, kun kaikki alkoi, rysähti kaikki aika isosti minunkin kohdalla. Viime vuonna kollektiivillamme piti olla kolme yksityisnäyttelyä, jotka ovat uransa alussa oleville taiteilijoille isoja juttuja, mutta yhtäkkiä kaikki peruuntui. Asumme Rita Vaalin kanssa eri kaupungeissa ja yleensä olemme reissanneet paljon ja tehneet toistemme työhuoneilla töitä kylki kyljessä. Nyt se on ollut mahdotonta.

Poikkeusajat ovat hidastaneet ja vaikeuttaneet työskentelyä, koska on huomioitava riskit ja arvioitava, mikä kannattaa ja missä työskentelee. Se on vaikuttanut myös työhuonetyöskentelyyn, koska jaan työhuoneen. Kaikki on vaakalaudalla ja epävarmaa.

Minkä parissa työskentelet tällä hetkellä ja millaisin mielin suhtaudut tulevaan?

Valmistelen Seinäjoen taidehallin tulevaa näyttelyä. Sinne on tulossa minulta yksi uusi, isotöinen tekstiilikudelmateos, jota olen kutonut vuoden alusta lähtien paljon. Seuraavia projekteja on myös suunnitteilla ja alulla. Onneksi todennäköisesti kaksi viime kesänä peruuntunutta haus de pnojekt -projektia toteutuvat tänä kesänä. Niiden parissa työskentelen ja teemme myös uusia teoksia. Sinänsä kädet ovat täynnä projekteja.

Lopuksi vielä, mitä tekijänoikeus sinulle merkitsee?

Periaatteessa jossain utooppisessa ihanneyhteiskunnassani omistamisesta ei tarvitsisi pitää niin kynsin hampain kiinni, mutta me emme elä sellaisessa yhteiskunnassa. Kyllähän se merkitsee paljon, varsinkin nyt korona-aikana, taloudellisista syistä. Jokainen satanen, joka minulle kuuluu tai joka minun pitäisi saada, on tervetullutta. Taloudelliset asiat ovat sattuneesta syystä olleet mielen päällä, mutta ovathan moraaliset oikeudet yhtälailla tärkeitä.

Kaksi yksityiskohtakuvaa Anni Haunian uudesta tekstiilikudelmateoksesta.
Anni Haunia, yksityiskohtia teoskudelmateoksesta © Kuvasto 2021

Anni Haunia, s. 1995
https://annihaunia.tumblr.com

Tekijänoikeuspäivänä juhlitaan tekijöitä!

Tekijänoikeuspäivä ©-DAY:ta vietetään 26. huhtikuuta. ©-DAY tuo näkyville luovan työn tekijät ja heidän työnsä arvon. Tänäkin poikkeuskeväänä eri toimijat juhlistavat luovan työn arvoa – sekä livenä että digitaalisesti. Lue lisää kampanjan taustoista www.cday.fi-sivuilla.

Nettisivuiltamme löydät kaikki Kuvaston edustamat taiteilijat.