Uutiset

Reilun taiteen manifesti kampanjoi reilujen palkkioiden puolesta

Reilun taiteen manifesti -kampanjan logo

Reilun taiteen manifesti -kampanjan merkki vastuullisille toimijoille

Maanantaina 5. lokakuuta käynnistyvä Reilun taiteen manifesti on Taiteen edistämiskeskuksen valtakunnallinen viestintäkampanja, jonka tavoitteena on muuttaa taiteen korvauskäytäntöjä reilummiksi. Myös Kuvasto on mukana yhteistyössä muistuttamassa taiteilijoille maksettavan korvauksen tärkeydestä.

Taiteilijan työ ja toimeentulo koostuvat tyypillisesti monista palasista: keikoista, toimeksiannoista ja muista tilauksista. Usein näistä töistä tarjotaan taiteilijalle palkkioksi kuitenkin vain näkyvyyttä.

Reilun taiteen manifesti haluaa muuttaa taiteen pelisääntöjä reilummiksi. Taiteilijan osaamisen tai teosten hyödyntämisestä kuuluu maksaa rahallinen korvaus. Korkealaatuisten taidesisältöjen tuottaminen edellyttää taiteilijoilta ammatillista ja taiteellista osaamista. Paras keino osoittaa arvostusta tälle työlle on sisällyttää kulttuurialan budjetteihin taiteilijoille maksettavat palkkiot ja tekijänoikeuskorvaukset.

Kampanjan taustalla on keväällä 2020 julkaistu Taiteen ja kulttuurin barometri, johon vastanneista taiteilijoista yli 70 prosenttia piti palkatonta työtä ongelmana.

Kampanja alkaa verkossa Reilun taiteen avajaisfanfaarilla 5.10. klo 15-16.

Kampanjasivustolta www.reiluntaiteenmanifesti.fi taiteen käyttäjät ja tekijät löytävät kattavan paketin tietoa hinnoittelusta ja sopimisesta. Kampanjaa voi seurata somessa aihetunnisteilla #reiluntaiteenmanifesti ja #rahallasaa.

Katso myös kampanjavideo, jolla taiteilijat kertovat saamistaan työtarjouksista.