Uutiset

Tekijänoikeuskorvauksia ennätysmäärälle kuvataiteilijoita

<
>

Kuvaston kokonaistuotto oli vuonna 2019 yli 1 300 000 euroa. Tuotto parani edellisvuodesta noin 8 %. Korvausten saajia oli ennätysmäärä. 

Henkilökohtaisesti tilitettäviä tekijänoikeuskorvauksia kerättiin vuonna 2019 yhteensä 865 631 euroa. Kuvasto kerää taiteilijoille henkilökohtaisesti tilitettäviä korvauksia kuvataiteen teosten käytöstä, julkisesta näyttämisestä ja jälleenmyynnistä.

Kotimaan korvauksissa oli kasvua kaikissa korvauslajeissa. Korvausten saajien määrä kasvoi aiempien vuosien tapaan. Korvauksia tilitettiin yhteensä 1344 taiteilijalle.

Viidessä vuodessa Kuvaston tuotot ovat kasvaneet 66 %. Kuvaston keräämät henkilökohtaiset tekijänoikeuskorvaukset ovat kasvaneet 41 % vuodesta 2015. Suurin kasvu on ollut kuvataiteen käyttökorvauksissa, joissa korvauskertymä on yli kaksinkertaistunut viimeisen viiden vuoden aikana.

Visuaalisen alan taiteilijoiden yhteisellä asialla

Voittoa tavoittelemattoman Kuvaston tehtävänä on auttaa tekijänoikeusmarkkinaa taiteilijoita ja teosten käyttäjiä palvelemalla. Kuvaston taiteilija-asiakasmäärä on kasvanut vuosittain. Edustamme yli 2600 kotimaista taiteilijaa ja noin 100 000 ulkomaalaista taiteilijaa.

Vuonna 2019 Kuvasto päivitti strategiansa. Kuvasto on visuaalisen alan taiteilijoiden yhteisellä asialla, asiantunteva, palveleva ja oikeudenmukainen. Missiomme on edistää ja turvata visuaalisen alan taiteilijoiden tekijänoikeuksia, laajentaa ja helpottaa taiteen käyttöä sekä tehdä näkyväksi taiteen yhteiskunnallista arvoa.