Uutiset

Kuvasto mukana suunnittelemassa Kuvataiteen talo -hanketta

Kuvataiteen talo on kahdentoista taideorganisaation käynnistämä hanke, joka selvittää visuaalisille taiteille omistetun talon perustamista Helsinkiin. Aiheesta tilattu esiselvitys on juuri julkistettu.

Kuvataiteen talo -hanke tähtää kuvataidealan toimijoiden yhteistyön tiivistämiseen, kentän rakenteiden kehittämiseen ja kuvataiteilijoiden työskentelyedellytysten parantamiseen. Yhteinen Kuvataiteen talo palvelisi myös kuvataiteen yleisöjä ja samalla vahvistaisi Helsingin profiilia kuvataidekaupunkina.

Kuvataiteen taloa koskevan esiselvityshankkeen käynnistivät keväällä 2019 Suomen Taiteilijaseura ja sen kuusi jäsenliittoa – Muu ry, Suomen Kuvanveistäjäliitto, Suomen Kuvataidejärjestöjen Liitto, Suomen Taidegraafikot, Taidemaalariliitto ja Valokuvataiteilijoiden liitto – sekä viisi muuta organisaatiota: AV-arkki, Frame Contemporary Art Finland, Galleria Huuto, Ornamo ja Kuvasto. Hanke on saanut opetus- ja kulttuuriministeriön visuaalisen taiteen alan välittäjäportaan kehittämisavustusta.

Kuvataiteen talo on Suomen mittakaavassa merkittävä hanke. Taloon kaavaillaan toimi- ja työskentelytilojen lisäksi näyttely- ja yleisötiloja, ravintolapalveluita sekä mahdollisesti koulutus- ja harrastetiloja. Talo toimisi yhteisöllisenä tilana taiteilijoille ja taiteellisesti korkeatasoisena näyttelytilana kuvataiteen yleisöille. Esiselvityshanke arvioi, että yhteinen toimitila loisi kentälle uudenlaista synergiaa, keskittäisi kuvataiteilijoille suunnatut palvelut yhteen paikkaan ja tehostaisi organisaatioiden resursseja.

Hanke on saanut opetus- ja kulttuuriministeriöltä jatkoavustuksen Kuvataiteen talon toimintakonseptin kehittämiseksi vuoden 2020 aikana. Esiselvityshanke osoittaa, että visuaalisen alan toimijoilla on vahva tahtotila kehittää toimintaansa ja uusia yhteistyön muotoja viemällä Kuvataiteen talo -hanketta eteenpäin.

Lue esiselvitys: bit.ly/kuvataiteen_talo_esiselvitys
Lue esiselvityksen tiivistelmä: bit.ly/kuvataiteen_talo_tiivistelma