Uutiset

Katsaus Kuvasto-vuoteen 2018

Kuvaston toimintaympäristö oli voimakkaassa muutoksessa viime vuonna. Euroopan unionissa uudistuksen kohteena ollut tekijänoikeuslainsäädäntö nostatti tunteita ja herätti kiivasta keskustelua. Suomessa astui voimaan uusia kuntien kulttuuritoimintalaki. Iso-Britannian Brexit herätti huolta kuvataiteilijoiden jälleenmyyntikorvauksen puolesta.

Kuvaston toimintavuotta määrittivät yhteiskunnallinen vaikuttaminen ja kuva-alan tekijänoikeusmarkkinan kasvattaminen

Kuvastossa laadittiin lausuntoja, pidettiin yhteyttä virkamiehiin ja päättäjiin sekä valmisteltiin Kuvaston hallitusohjelman tavoitteet. Yhteiskunnallisen vaikuttamisen lisäksi onnistuimme kasvattamaan kuva-alan tekijänoikeusmarkkinaa. Kuvataiteilijoille tilitettiin vuonna 2018 ennätysmäärä tekijänoikeuteen perustuvaa korvausta. Vuoden aikana korvausta sai yhteensä noin 1300 taiteilijaa.

Taiteilijoiden rakennuttamassa Ars Longa -senioritalohankkeessa otettiin viime kesänä konkreettinen edistysaskel, kun talon peruskivi valettiin Helsingin Kalasatamassa. Vastuullisen sijoitustoiminnan tuloksena syntyy kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja seniori-ikäisille taiteilijoille. Talon on määrä valmistua alkuvuodesta 2020. Kuvasto on mukana rakennushankkeessa kumppanina ja rahoittajana.

Kesällä Porissa järjestetyssä Taiteesta vetovoimaa kuntiin -tilaisuudessa keskusteltiin aiheesta, miksi kuntien kannattaa panostaa kuvataiteeseen. Tilaisuus järjestettiin yhteistyössä Suomen Kuvanveistäjien kanssa. Syksyllä Kansallismuseossa järjestetyssä Pecha Kuchassa julkaistiin Luovan talouden manifesti, jossa Kuvasto yhdessä Grafian ja Ornamon kanssa esittää ratkaisunsa luovan talouden ja visuaalisten alojen edistämiseksi. Loppuunmyydyssä Show Me the Money II -seminaarissa taiteilijat kuulivat vinkkejä oman työnsä hinnoitteluun ja sopimusneuvotteluihin. Satapäisen yleisön kerännyt tilaisuus järjestettiin yhteistyössä Grafian kanssa Korjaamolla marraskuussa.

Yksityisen kopioinnin hyvitysmaksuun perustuvaa VISEK-tukea jaettiin Kuvaston kautta taiteilijoiden työskentelyyn yhteensä 65 300 euroa. Tuen määrä nousi edellisvuoteen nähden. Edustamiemme kotimaisten taiteilijoiden määrä kasvoi vuonna 2018 ja vuodenvaihteessa järjestöön kuului yli 2 500 kotimaista visuaalisen alan taiteilijaa sekä noin 100 000 ulkomaista taiteilijaa. Syksyllä Kuvasto sai uuden jäsenjärjestön mediataiteilijoita edustavan AV-arkin liityttyä jäseneksi.

Lisää toimintavuodestamme voit lukea Kuvaston vuosi 2018 -esitteestä.