Uutiset

Taiteilijoiden senioritalo nousee Helsingin Kalasatamaan

Kuvataiteilijoiden, muotoilijoiden ja kirjailijoiden yhdessä omistama Kiinteistöyhtiö Ars Longa Oy rakennuttaa taiteilijoiden senioritaloa Helsingin Kalasatamaan. Rakennukseen tulee 56 vuokra-asuntoa, joita voivat hakea 55 vuotta täyttäneet kuvataiteilijat, kirjailijat, muotoilijat ja taideteollisuusalan taiteilijat.

Rakennus sijaitsee keskeisesti Hermannin Rantatien varrella, ja lähistöllä ovat niin terveyspalvelut, metroasema kuin kauppakeskuskin. Rakentaminen alkoi kesällä 2018, ja talon on tarkoitus valmistua tammikuussa 2020.  Ammattitaiteilijoille tarkoitettujen senioriasuntojen haku alkaa toukokuun alussa ja päättyy syyskuussa. Tarkoitus on saada asukkaat valituksi syksyllä hyvissä ajoin ennen talon valmistumista.

Hanke toteutetaan yhteistyössä kahden muun yleishyödyllisen rakennuttajan kanssa. NAL-asunnot rakennuttaa kortteliin asuntoja 18 – 29 -vuotiaille nuorille, ja Setlementtiasunnot rakennuttaa opiskelija-asuntoja. Kolmen talon yhteisrakennuttamisen tuloksena tuleville asukkaille tarjotaan kohtuuhintaisia vuokrahuoneistoja ja laajat yhteiset tilat kaikkien kolmen talon asukkaiden käyttöön. Talojen yhteistilat mahdollistavat monipuolista yhteisöllistä tekemistä ja harrastamista. Tarjolla on myös erilaisia työskentely- ja näyttelytiloja asukkaille. Toteuttajien tavoitteena on eri sukupolvien yhteinen arkinen asuminen ja kohtaaminen myös taiteen keinoin.

– Odotamme innolla talon valmistumista. Talo antaa seniori-ikäisille muotoilijoille ja taiteilijoille mahdollisuuden asua ja jatkaa työtään virikkeellisessä ympäristössä vuorovaikutuksessa kollegoiden kanssa, sanoo hankkeessa alusta asti mukana ollut tekstiilitaiteilija Ulla-Maija Vikman.

Ars Longa –senioritalon konsepti on ainutlaatuinen. Vastaavia esimerkkejä taiteilijoiden oma-aloitteisesta asuntorakennuttamisesta ja eri taidealojen yhteistyöstä ei ole löydettävissä mistään muualta, ja siksi hanke on herättänyt myös kansainvälistä huomiota.

– Senioritalo on herättänyt paljon kiinnostusta, ja olemmekin jo alkaneet selvittää mahdollisuuksia seuraavankin taiteilijatalohankkeen toteuttamiseen, todennäköisesti ilman ikärajoituksia, toteaa yhtiön toimitusjohtaja Tuula Paalimäki.

Kiinteistöyhtiö Ars Longa Oy on perustettu 2014, ja sen osakkaina ovat Suomen Taiteilijaseuran Ateljeesäätiö sr, Ornamon senioritaloyhdistys ry, Suomen Kirjailijaliitto ry sekä Visuaalisen alan taiteilijoiden tekijänoikeusyhdistys Kuvasto ry.

Lisätietoja:

Kiinteistöyhtiö Ars Longa Oy
Toimitusjohtaja Tuula Paalimäki
040 4119913

www.arslongatalo.fi