Uutiset

LYHTY: Kulttuurin ystävien vaalikone avautui

Suomen ainoa kulttuurialan vaalikone on avautunut äänestäjille. Vaalikoneen takana on kotimaisten luovien alojen yhteistyöverkosto Luovan työn tekijät ja yrittäjät Lyhty, johon myös Kuvasto kuuluu.

Vaalikoneessa on 19 kysymystä muun muassa taiteilijan sosiaali- ja eläketurvasta, kulttuurialan toimintaedellytyksistä, lukutaidosta, piratismista ja kulttuurimäärärahoista.

– Eduskunta käsittelee ensi vaalikaudella useita kulttuurin kannalta tärkeitä asioita, budjettimäärärahoista tekijänoikeuksiin. Näitä teemoja ei kuitenkaan löydy juuri lainkaan yleisistä vaalikoneista. Halusimme korjata tämän puutteen, sanoo Lyhty-projektin edunvalvontajohtaja Lauri Kaira.

– Vaalikone sisältää myös muutaman rivin infon kommentoitavista asioista. Ne ovat sekä äänestäjille että ehdokkaille. Emme halunneet tehdä tästä tietokilpailua, vaan jakaa tietoa, sanoo Lyhty-projektin puheenjohtaja Ilmo Laevuo.

Noin 350 ehdokasta vastasi vaalikoneen kysymyksiin.

Luovan työn tekijät ja yrittäjät Lyhdyssä ovat Kuvaston lisäksi mukana seuraavat luovan alan järjestöt: Audiovisual Producers Finland – APFI ry, Forum Artis – valtakunnallisten taiteilijajärjestöjen yhteistyöjärjestö, Esittävien taiteilijoiden ja äänitteiden tuottajien tekijänoikeusyhdistys Gramex ry, Kirjallisuuden tekijänoikeusjärjestö Sanasto ry, Kopiosto ry, Musiikkituottajat – IFPI Finland ry, Suomen elokuvatoimistojen liitto ry, Suomen Muusikkojen Liitto ry, Suomen Säveltäjät ry, Säveltäjäin Tekijänoikeustoimisto Teosto ry, Suomen Musiikintekijät ry ja Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus ry – TTVK. Lyhty-projektin puheenjohtajana toimii Gramex ry:n toimitusjohtaja Ilmo Laevuo.

>> Tutustu vaalikoneeseen

Lue lisää: Lyhdyn hallitusohjelmatavoitteet

Lähde: Lyhtyprojekti