Uutiset

Lainauskorvauksia kuvantekijöille – ilmoittaudu Kopiostoon

Korvauksenjako vuoden 2016 kirjastolainauksista kuvantekijöille on käynnistynyt. Tänä vuonna korvaus laajenee kattamaan yleisten kirjastojen lisäksi korkeakoulukirjastojen lainaustapahtumat. 

Jos olet tehnyt kuvia kirjoihin, jotka ovat olleet kyseisenä vuonna kirjastoissa lainattavissa, ilmoittaudu niiden kuvantekijäksi Kopioston lainauskorvauspalvelussa osoitteessa https://kopiostoextra.fi/lainauskorvaus

Korvaukset maksetaan tekijöille vielä ennen joulua niistä julkaisuista, joista tekijäilmoitus on tehty tiistaihin 18.12. mennessä. Sellaisista julkaisuista, joihin tekijä on ilmoittautunut tekijäksi jo aiemmin, lainauskorvaus maksetaan automaattisesti, eikä tekijän ole tarpeen päivittää tekijätietojaan. 

Jos et ehdi ilmoittautua edellä mainittuun määräaikaan mennessä, voit tehdä sen myöhemminkin. Lainauskorvauspalvelu on auki ympäri vuoden, ja korvauksia maksetaan tekijöille seuraavan kerran näillä näkymin tammikuussa. 

Tekijän on tärkeää tarkistaa käyttäjätietonsa ja verotietonsa, jotta maksettavat korvaukset löytävät perille ja niistä suoritetaan ennakonpidätys oikean veroprosentin mukaan. 

Kuvantekijöiden lainauskorvaus kohdistuu eniten lainattuihin kirjoihin: korvausta saa lainausvuodesta riippuen 25 000–50 000 lainatuinta julkaisua. Korvaukseen oikeutettua kuvaa ovat esimerkiksi piirroskuvitus, sarjakuva, kuva taideteoksesta, valokuva ja kansikuva. 

Korvausta  saavien julkaisujen joukko vaihtelee  vuosittain lainauksen mukaan. Tällä hetkellä jaossa on lainausvuoden 2016 lisäksi korvauksia, jotka perustuvat yleisten kirjastojen vuosien 2013 – 2015  lainaustietoihin. Ennen joulua maksetaan ainoastaan lainausvuotta 2016 koskevia korvauksia. Takautuvia korvauksia edellisiltä vuosilta maksetaan seuraavan kerran tammikuussa 2019. 

Vinkkejä julkaisun kuvantekijäksi ilmoittautumiseen lainauskorvauspalvelussa: 

  • Tarkista palvelun Omat julkaisut -kohdasta lista kirjoista, joiden kuvantekijäksi olet ilmoittautunut jo aiemmin. 
  • Kuvitusta koskevat tiedot ovat korvaustenjaon perustana olevissa lainausluetteloissa valitettavan usein puutteellisia. Tämän vuoksi kuvittamiaan kirjoja kannattaa etsiä lainauskorvausta saavien julkaisujen listalta päätekijän (kirjastojen luettelointitiedoissa yleensä kirjan kirjoittaja) nimen lisäksi kirjan nimellä ja/tai ISBN-numerolla, yhdellä hakuehdolla kerrallaan. 
  • Ilmoita, millaisia kuvia (esim. piirroskuva, sarjakuva, valokuva) olet julkaisuun tehnyt. Mikäli olet samassa kirjassa useammassa eri kuvantekijäroolissa, ilmoita tekemäsi kuvituksen tyypiksi se, mitä olet tehnyt kyseiseen kirjaan eniten. 
  • Yksittäistä julkaisua koskevan, tekijäkohtaisen korvausosuuden muodostumiseen vaikuttaa tekijän kuvien määrä suhteessa julkaisun kokonaiskuvamäärään. Ilmoita osuutesi kirjan kuvituksesta prosentteina (1–100 %) tai lukuina (omien kuvien lukumäärä julkaisussa/kaikkien kuvien lukumäärä julkaisussa). Ilmoitus kuvitusosuudesta voi perustua joko arvioon, tarkkaan tietoon tai tekijöiden keskinäiseen sopimukseen. 

Jos sinulla on kysyttää lainauskorvauksista, ota yhteyttä Kopioston asiakaspalveluun: , p. 09 4315 2360

Lisätietoa lainauskorvauksesta saat myös Kopioston lainauskorvaussivustolta, http://www.kopiosto.fi/lainauskorvaus sekä Kopioston lainauskorvauspalvelun Facebook-ryhmästä osoitteessa https://www.facebook.com/groups/kopioston.lainauskorvauspalvelu.