Euroopan parlamentti on esittänyt tekijänoikeusdirektiiviin uutta artiklaa 13b, joka koskettaa erityisesti kuvataiteilijoita ja muita kuvantekijöitä. Artiklan tarkoituksena on korjata liiketoimintamallia, jossa Googlen kaltaiset kuvahakupalvelut tekevät voittoa hakukoneiden kuvilla, mutta kuvien tekijät eivät saa työstään minkäänlaista korvausta.
Uusi artikla täydentää aiemmin esillä ollutta artikla 13:a, joka puuttuu verkkoalustojen ns. arvokuiluongelmaan. Artikla 13 koskee kuitenkin vain alustoja, kuten Facebook, YouTube tai Instagram, joille käyttäjät itse lataavat visuaalista sisältöä. Kuvahakukoneet sen sijaan imuroivat nettisivustoilta kuvia automaattisesti ja järjestelmällisesti, minkä jälkeen kuvat vielä erikseen indeksoidaan. Siksi täydentävä artikla tarvitaan.
Kuvat ovat arvokkaita, mutta kenelle?
Kuvahakupalvelut, jotka vertautuvat perinteisiin kuvapankkeihin, ovat yksinkertaisia toiminnaltaan mutta hyvin tuottoisia. Toisin kuin kuvapankit kuvahakupalvelut eivät kerää tuottoja käyttäjiltä vaan mainonnasta, eivätkä ne maksa korvauksia tekijöille, kuten kuvapankit.
Käytännössä miljoonat kuvat päätyvät alustoille (ilman tekijöiden suostumusta) muilta verkkosivuilta. Tämän jälkeen hakukoneet lisäävät kuviin tietoa, joka mahdollistaa kuvahaun avainsanoilla (indeksointi). Kuvahakutulokset näkyvät käyttäjille esikatselukuvina pelkkien url-osoitteiden ja linkkien sijaan. Hakijan ei tarvitse myöskään siirtyä kuvan alkuperäiselle sivulle, vaan muutamalla klikkauksella käyttäjä voi esimerkiksi kopioida tai jakaa kuvan.
Artiklan mukaan kuvahakupalvelujen tulee hankkia lisenssi tekijänoikeudella suojattujen visuaalisten sisältöjen, kuten valokuvien, taideteoskuvien ja kuvitusten, välittämiseen yleisölle, jotta tekijät voivat saada niiden käytöstä korvauksen. Lisenssejä ja korvausten tilittämistä hallinnoisivat kuva-alan tekijänoikeusjärjestöt.
Lain muutosta puoltaa myös EU-tuomioistuimen linjaus siitä, että tekijänoikeudella suojatun kuvan julkaiseminen uudelleen toisella sivustolla on luvanvaraista.
Tekijöiden tunnistaminen jo mahdollista
Google julkaisi äskettäin tiedon, että kuvahakutuloksiin on mahdollista sisällyttää myös kuvien metadata. Metadata voi sisältää paljonkin käyttäjille tärkeää tietoa, kuten tiedon kuvan oikeuksien haltijasta tai taideteoksen tekijästä, yhteystiedot tai tiedon oikeuksien rajoituksista.
Muutos on tervetullut askel oikeaan suuntaan, mutta sekään ei ratkaise vielä itse ongelmaa.
Metadatamahdollisuus kuitenkin osoittaa, että kuvahakupalvelut pystyvät tarjoamaan tietoa korvausten maksamiseksi oikeudenhaltijoille. Kuvien tunnistusta edistää myös eurooppalaisten tekijänoikeusjärjestöjen luoma työkalu AIR (Automated Image Recognition). Teknologiset valmiudet ovat siis olemassa.
***
Yhteisen kirjeen artikla 13b:stä julkaisivat alun perin yhdessä CISAC, CIAGP, GESAC, EFI, Pyramide Europe ja EVA. Kuvasto on sekä CISAC:n että EVA:n jäsen.
Lähde: Why Article 13b Copyright Directive is urgently needed!