Uutiset

Lyhty: Luovat alat kasvun veturiksi – hallitusohjelmatavoitteet vaalikaudelle 2019 – 2023

Kuva: Matti Matikainen

Kotimaisten luovien alojen yhteistyöelin Luovan työn tekijät ja yrittäjät LYHTY luovutti tiistaina 11.9. ensi vaalikauden hallitusohjelmatavoitteensa eduskunnan sivistysvaliokunnan jäsenille.

”Luovat alat ovat merkittävä työllisyyden, kasvun ja elämänlaadun lähde. Sekä niiden BKT-osuus että osuus työllisistä on 3,5 % peliala mukaan lukien”, sanoi edunvalvontajohtaja Lauri Kaira.  ”Ehdotuksemme edistävät luovien alojen kasvua ja työllistämismahdollisuuksia.”

Luovien alojen osuus BKT:sta on suurempi kuin esimerkiksi elektroniikkateollisuuden, paperiteollisuuden tai ravintola- ja majoitustoiminnan.

”Ohjelmassamme käsitellään kolmenlaisia asioita”, kertoi Luovan työn tekijöiden ja yrittäjien puheenjohtaja Pekka Sipilä.  ”Osa koskee oikeudenmukaista ja kannustavaa tekijänoikeuslainsäädäntöä, osa luovien alojen elinkeinotoiminnan ja kilpailukyvyn edistämistä ja osa taiteilijan ja tekijän toimeentulon turvaamista elämän eri tilanteissa.”

Hallitusohjelmatavoitteiden pääasiat:

  • ns. arvokuiluongelman korjaaminen
  • yksityisen kopioinnin hyvitysmaksun leikkauksen peruminen
  • tuotantokannustimien laajentaminen musiikki- ja kirja-aloille
  • elokuvasäätiön tukivarojen nostaminen pohjoismaiselle tasolle
  • taiteilijoiden sosiaali- ja eläketurvan kehittäminen
  • piratismin torjumisen tehostaminen
  • alennettu alv-kanta kulttuurisille sisällöille
  • oikeus saada halutessaan esiintymispalkkiot arvonlisäverollisina
  • Ylen tulee edistää kotimaisten sisältöjen käyttöä ja panostaa kotimaisuuteen
  • Uuden palkka.fi-tyyppisen palveluportaalin kehittäminen itsensä työllistäjille

 

Lyhdyn hallitusohjelmatavoitteet kokonaisuudessaan

***

Luovan työn tekijät ja yrittäjät – Lyhty on kotimainen yhteistyöverkosto, jonka tehtävänä on edistää luovan alan toimintaedellytyksiä vaikuttamalla lainsäädäntöön, tekemällä positiivista tekijänoikeusviestintää sekä toimimalla luovan alan keskustelufoorumina ja tiedonjakajana. Kuvasto on yhteistyöverkoston jäsen.

Kuvassa: Lyhty-valtuuskunnan puheenjohtaja Anna-Liisa Haavikko, Lyhdyn edunvalvontajohtaja Lauri Kaira, Luovia aloja edustavan Lyhdyn puheenjohtaja Pekka Sipilä, Kopioston puheenjohtaja Valtteri Niiranen ja sivistysvaliokunnan puheenjohtaja Tuomo Puumala