Uutiset

Taiteesta vetovoimaa kuntiin -keskustelu verkossa

Kuvasto ja Suomen Kuvanveistäjäliitto järjestivät Porissa heinäkuussa 18.7. SuomiAreena-tapahtuman aikaan keskustelutilaisuuden Taiteesta vetovoimaa kuntiin.

Toimittaja Aleksis Salusjärven johdolla Porin taidemuseossa keskusteluun osallistuneet kuvanveistäjä Kimmo Schroderus (SKL), kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Jaana Lamminen (Ylöjärvi), kulttuuriyksikön päällikkö Jaana Simula (Pori) sekä kulttuuriasiainneuvos Kirsi Kaunisharju (OKM) puhuivat siitä, miksi kuntien kannattaa panostaa taiteeseen ja mikä on kuvataiteen ja -taiteilijoiden asema kunnissa. Kuvastoa keskustelussa edusti toiminnanjohtaja Tommi Nilsson.

Tulevaisuuden taidekunnille keskustelijat suosittelevat kokeilukulttuurin lisäämistä myös kulttuuri- ja taidetoiminnassa. Koska resurssit vaihtelevat kuntien välillä, voisi kuntia hyödyttää myös kuntarajat ylittävä yhteistyö kulttuurin saralla.  Tilaisuuden avannut Salusjärvi muistutti paikalla olijoita, että 80 % suomalaisista odottaa kunnilta kulttuuripalvelua ja pitää sitä peruspalveluna sekä haluaa nimenomaan ammattitaidetta. Kulttuurilla ja taiteella kunnat voivatkin luoda merkityksiä kuntalaisilleen.

Taiteilijoiden ja tilaajien välillä saattaa joskus olla kohtaanto-ongelmia, joihin voisi auttaa hankintaosaamisen kehittäminen. Jokaisen kunnan pitäisi tehdä myös kulttuuri/kuvataidestrategia. Kimmo Schroderuksen mukaan taiteilijat eivät tunne kuntarajoja, vaan menevät sinne, jossa taiteen tekeminen on logistis-taloudellisesti mahdollista.

Jos heinäkuun tilaisuus jäi väliin, kuuntele koko keskustelu alla olevista tallenteista!

Taiteesta vetovoimaa kuntiin -keskustelu I

Taiteesta vetovoimaa kuntiin -keskustelu II