Uutiset

Kopiosto: Kuvantekijöille 1,4 miljoonaa euroa lainauskorvauksia

Tekijänoikeusjärjestö Kopiosto tilitti kuvantekijöille kirjastolainaamisesta kertyneitä tekijänoikeuskorvauksia joulukuussa lähes 1,4 miljoonaa euroa. Korvaustenjako perustui vuoden 2015 lainaustilastoihin, ja korvauksia maksettiin 50 000 lainatuimmalle julkaisulle.

Kuvantekijät voivat hakea nyt maksamatta jääneitä korvauksiaan takautuvasti kolmen vuoden ajan, aina vuoteen 2019 saakka. Lisäksi haettavana on edelleen korvauksia, jotka perustuvat vuosien 2012–2014 lainaustietoihin.

Seuraava lainauskorvausmaksatus toteutetaan tammikuun aikana. Maksuun tulevat takautuvasti korvaukset vuosilta 2012–2014. Lisäksi kuvantekijöille maksetaan korvauksia julkaisuista, joista hakemus on tehty Kopiostolle 18.12.2017 jälkeen.

Maksamatta jääneitä lainauskorvauksia haetaan Kopioston uudessa palvelussa: https://kopiostoextra.fi/lainauskorvaus

Tekijällä on oikeus tekijänoikeuskorvaukseen, kun hänen teoksiaan lainataan yleisölle. Opetus- ja kulttuuriministeriön maksama korvaus koskee kuntien yleisissä kirjastoissa tapahtuvaa lainausta.