Uutiset

Sanasto: Artikla 12 uhkaa tekijöiden lainauskorvauksia

Sanasto ja muut kirjallisuuden tekijöitä Euroopan eri maissa edustavat järjestöt ovat allekirjoittaneet vetoomuksen, jossa vaaditaan artikla 12 poistamista Euroopan unionin ”Tekijänoikeus digitaalisilla sisämarkkinoilla (DSM)” -direktiiviehdotuksesta. Artikla koskee kustantajien korvausoikeutta, jonka perusteella kustantajat voisivat jatkossa vaatia osaa teoksen jälkikäytöstä perityistä korvauksista.

Sanasto katsoo, että artikla heikentäisi toteutuessaan merkittävästi kirjailijoiden, kääntäjien ja kuvantekijöiden toimeentuloa ja rajoittaisi heidän sopimusvapauttaan. Artikla 12 on myös termeiltään epäselvä ja käytännössä hankala toteuttaa ilman mittavia hallinnollisia kuluja.

Sanaston toiminnanjohtaja Anne Salomaan mukaan Euroopan digitaalisten sisämarkkinoiden yhtenäistäminen on sinänsä kannatettava hanke, mutta toimivien rakenteiden romuttaminen, etenkin pienillä kielialueilla, olisi kohtalokasta.

”On vaikea arvioida, minkälaisia kirjallisuuden muotoja tulevaisuudessa syntyy ja miten nyt käsittelyssä oleva, termeiltään epäselvä artikla 12 vaikuttaisi niihin”, sanoo Salomaa Sanaston tiedotteessa.

Suomessa Sanasto hallinnoi lainauskorvausta kirjailijoiden ja kääntäjien osalta, ja Kopiosto kirjan kuvituksen osalta eli kuvantekijöiden lainauskorvausta. Suomesta vetoomuksen ovat allekirjoittaneet Sanaston lisäksi Finlands Svenska Författareförening, Grafia ry, Kuvittajat ry, Suomen kääntäjien ja tulkkien liitto, Suomen Kirjailijaliitto ja Suomen tietokirjailijat ry.

Vetoomus luovutettiin Brysselissä keskiviikkona 11.10. europarlamentaarikko Axel Vossille, joka toimii raportoijana DSM-direktiivin käsittelyssä.

Lähde: Sanasto