Uutiset

Taiteilijat voittivat: Uusi päätös Ruotsin Wikimedia-tapauksessa

Eila Hiltunen: Sibelius-monumentti, 1967 © Kuvasto 2017. Kuva: A. I. Leino

Kuvaston ruotsalainen sisarjärjestö Bildupphovsrätt i Sverige BUS on voittanut jälleen oikeudenkäynnin Ruotsin Wikimediaa vastaan. Ruotsin patentti- ja markkinaoikeus (PMC) teki www.offentligkonst.se-sivustoa koskevassa asiassa päätöksensä heinäkuun alussa 6.7.2017. Päätös tarkoittaa, että Wikimedia ja vastaavat alustat tarvitsevat muiden ammattimaisten toimijoiden tapaan jatkossa luvan tekijöiltä, kun ne käyttävät verkossa kuvia julkisista taideteoksista. Oikeuden päätös vahvistaa taiteilijoiden ja kuvantekijöiden oikeuden saada korvauksia, kun teoksia käytetään verkkoympäristöissä.

”Patentti- ja markkinaoikeuden päätös on osoitus sisarjärjestömme BUSin tekemästä pitkäjänteisestä edunvalvontatyöstä, ja ratkaisu herättää kiinnostusta myös Ruotsin ulkopuolella”, sanoo Kuvaston toiminnanjohtaja Tommi Nilsson.

Wikimedian sivusto www.offentligkonst.se on kollektiivinen tietopankki julkisista taideteoksista Ruotsissa. Kuvat sivustolla ovat kuvalinkkejä Wikimedia Commons –sivustolle, jossa käyttäjät ovat julkaisseet kuvia taideteoksista ilman taiteilijoiden lupaa. Päätöksessään PMC totesi, että taideteoskuviin linkkaaminen on ilman taiteilijan lupaa luvatonta käyttöä, vaikkakin kuvat taideteoksista olisivat muilla verkkosivuilla vapaasti saatavilla taiteilijan luvalla, kuten esimerkiksi taiteilijan omilla kotisivuilla.

”Taiteilijoiden kannalta ratkaisu on hyvä asia ja luo osaltaan pohjaa taiteilijan ammatillisen aseman vahvistamiselle. Samalla se tuo kuvataidetta muiden teoslajien kanssa samalle viivalle”, huomauttaa Nilsson.

Wikimedia on ilmoittanut, ettei se tule valittamaan patentti- ja markkinaoikeuden tekemästä päätöksestä. Wikimedialla on myös edelleen mahdollisuus näyttää taideteoksia sivustollaan lisenssiä vastaan, kuten tekijänoikeusjärjestö BUS jo vuonna 2012 ehdotti. BUSin toimitusjohtaja Mats Lindbergin mukaan tapaus kuitenkin osoittaa, että projekti on ollut lähtökohtaisesti poliittinen, ja sen tavoitteena on ollut heikentää taiteilijoiden oikeuksia verkossa.

Oikeuden päätöksellä ei ole vaikutusta yksityishenkilöiden ottamiin valokuviin. Julkisista taideteoksista saa edelleenkin ottaa valokuvia yksityistä käyttöä varten. Jos kuva julkisesta taideteoksesta julkaistaan ja kuvaa käytetään kaupalliseen tarkoitukseen, edellyttää kuvankäyttö lupaa. Tekijänoikeuden rauettua saa kuvaa julkisesta taideteoksesta käyttää vapaasti.

Suomessa on ollut vuodesta 1995 voimassa ns. Lex Hiltunen, jonka mukaan julkisen taideteoksen saa valokuvata. Jos kuvaa teoksesta käytetään ansiotarkoituksessa ja teos on kuvassa pääosassa, tarvitsee kuvan käyttäjä taiteilijan luvan.

Lähteet: