Uutiset

Taiteilija digimurroksessa -keskustelu pe 26.5. klo 15

Kuva: Sanna Peurakoski

Miten digitaalisuus vaikuttaa taiteilijan työskentelyyn ja ansaintaan. Onko näkyvyydellä arvoa? Entä mitä tapahtuu taiteelle, kun se karkaa perinteisistä näyttelykonteksteista verkkoon?

Kansainvälisellä Art Fair Suomi ’17 -nykytaidefestivaalilla keskustellaan perjantaina 26.5. digitaalisuudesta ja taiteilijan työstä. Taiteilija digimurroksessa -keskusteluun osallistuvat taideasiantuntija ja -kriitikko Otso Kantokorpi, valokuvaaja Marina Ekroos, taiteilija Elena Näsänen, taiteilija Timo Wright sekä tutkija Niko Siukkola. Keskustelun moderaattorina on toimittaja Ida Kukkapuro.

Paikka: Merikaapelihalli, Helsingin Kaapelitehdas
Aika: Pe 26.5. klo 15-16
Liput: Art Fair Suomen pääsylipulla 8€ / 5€ / 0€, www.artfairsuomi.fi

Keskustelun järjestää Kuvasto yhteistyössä Art Fair Suomen kanssa.

Keskustelijat

 

Valokuvaaja Marina Ekroos on valmistunut Tampereen yliopiston visuaalisen journalismin maisteriohjelmasta. Uteliaisuus johdattelee Ekroosia valokuvaprojektiensa aiheiden äärelle: kyse voi olla tarkasta työskentelystä studiossa tai heittäytymistä muiden ihmisten elämään. Ekroosin valokuviin pohjautuva esikoisteos Silmänruokaa – löytöretki makuihin (WSOY 2012) julkaistiin äskettäin Taiwanissa (I’m Publishing 2016).

Tällä hetkellä Ekroos on mukana kehittämässä työkaluja valokuvan laadukkaan rajaamisen mahdollistamiseksi monikanavaisessa julkaisuympäristössä. Frameright-projekti on valittu myös Helsingin Sanomain Säätiön Uutisraivaaja mediainnovaatiokilpailun finalistiksi.

Elena Näsänen on helsinkiläinen kuvataiteilija, joka työskentelee liikkuvan kuvan parissa. Hänen elokuvakerrontaan viittaavat videoteoksensa kertovat usein naisista. Teoksissa korostuu henkilöiden suhde ympäröivään tilaan, arkkitehtuuriin, maisemaan, luontoon.

Elena Näsäsen teoksia on esitetty useissa koti- ja ulkomaisissa näyttelyissä sekä videofestivaaleilla. Hän on toiminut myös useissa luottamustehtävissä mm. Suomen Taiteilijaseuran puheenjohtajana 2014-07 ja viimeksi AVEK:in mediataiteen tuotantoneuvojana 2012-16.

 

Timo Wright on Helsingissä asuva ja työskentelevä mediataiteilija. Hän on valmistunut Aalto-yliopiston Taiteen ja suunnittelun korkeakoulusta taiteen maisteriksi vuonna 2012.

Wright on osallistunut aktiivisesti näyttelyihin Suomessa ja kansainvälisesti, keskeisiä näyttelyitä ovat olleet mm. Kunsthal Charlottenborg (2017), Galerie Anhava Projekti (2016), Helsingin taidemuseo (2013), Designmuseo (2012), Amos Andersonin taidemuseo (2012), Helsingin taidehalli (2012, 2010, 2009) sekä Kluuvin galleria (2012). Hänen elokuviaan on esitetty yli 30 eri festivaalilla kansainvälisesti.

 

Niko Siukkola on valmistunut Hallintotieteiden maisteriksi (Eurooppaoikeus) Itä-Suomen yliopistosta. Hän on toiminut korkeakouluharjoittelijana opetus- ja kulttuuriministeriön tekijänoikeusosastolla kesällä 2015, ja kirjoittanut gradun Euroopan Unionin palveluiden vapaasta liikkuvuudesta ja verkon tekijänoikeusmateriaalia tarjoavien striimaus-palveluiden geoblokkauksesta.

Tällä hetkellä Siukkonen työskentelee Valokuvataiteilijoiden Liitossa digitaalisten valokuvien metadatan laatua ja standardeja koskevan selvityksen parissa.

Ida Kukkapuro on toimittaja ja tuottaja. Hän kirjoittaa suomalaisiin ja kansainvälisiin muotoilualan julkaisuihin, tekee TV-ohjelmia ja on perustanut Trojan Horse -kesäkoulun.

Kukkapuron artikkeleita on julkaistu muun muassa Apartamentossa, Avotakassa, Grafia-lehdessä, The Guardianissa, Helsingin Sanomissa sekä lukuisissa maakuntasanomalehdissä.