Kampanjat

Kuvaston kampanjavideo muistuttaa tekijänoikeuden merkityksestä

Kulutamme kulttuuria jatkuvasti monin eri tavoin – kuuntelemalla, lukemalla, vierailemalla näyttelyissä tai katselemalla taideteoksia verkossa. Miltä silloin näyttäisikään maailma ilman taidetta? Uusi kampanjavideomme Kuvittele maailma ilman taidetta muistuttaa tekijänoikeuden merkityksestä kuvaamalla maailman, josta luovat sisällöt puuttuvat.

Kuvasto täyttää vuonna 2017 30 vuotta. Merkkivuotenamme haluamme herättää keskustelua tekijänoikeuden tärkeydestä kuvataiteilijoiden ja muiden luovien alojen ammattilaisten ansainnassa.

“Tekijänoikeuden merkitystä luovan työn moraalisena ja taloudellisena tukirakenteena ei ehkä ole vielä täysin ymmärretty. Kampanjalla haluamme karrikoida yksinkertaisesti sen, mitä tämän tukirakenteen puuttuminen voisi tarkoittaa”, kertoo Kuvaston toiminnanjohtaja Tommi Nilsson.

Kuvataiteilijoiden, kuten muidenkin luovan työn tekijöiden, toimeentulo muodostuu monista eri tulonlähteistä. Taiteilijoille näistä tärkeimmät ovat palkka, teosmyynti, apurahat ja tekijänoikeuskorvaukset. Tekijänoikeus tarjoaa perustan, joka turvaa taiteilijoiden mahdollisuuden ansainta oikeuksillaan, vahvistaen taiteilijoiden itsenäistä ja riippumatonta asemaa.

Digitalisaatio muuttaa taiteen kuluttamisen tapoja, ja toimintaympäristömme muuttuu sen mukana. Kun taiteilijoiden tekijänoikeudellinen asema on turvattu ja tekijät voivat hyödyntää oikeuksiaan taloudellisesti, mahdollistaa se myös uusien teosten tuottamisen ja tekemisen. Taiteen käyttäjille se merkitsee laadukkaita sisältöjä kulutettavaksi jatkossakin.

Kampanjan hashtag: #ilmantaidetta
Kampanjavideo verkossa: Youtube

Videon toteutus: Populo