Uutiset

Tekijänoikeusneuvosto: Taideteosta sai muuttaa tilapäisesti

Opetus- ja kulttuuriministeriön yhteydessä toimiva tekijänoikeusneuvosto on antanut uusia lausuntoja, joista toinen koskee taideteoksen tekijänoikeussuojaa ja toinen kirjallisen teoksen lainaamista toisessa teoksessa. Neuvosto antaa lausuntoja tekijänoikeuslain soveltamisesta hakijoiden pyynnöstä.

Taideteoksia koskeva lausuntopyyntö koski tapausta, jossa kymmenen julkista veistosta oli tilapäisesti muutettu performanssien yhteydessä. Lausunnon hakija halusi tietää, onko tapauksessa toimittu tekijänoikeuslain mukaan. Performanssiryhmää vetäneen taiteilijan mukaan muuttamiselle oli kaupungin virkamiesjohdon lupa ja lupa muuttamiseen oli saatu myös veistosten oikeudenhaltijoilta. Neuvosto katsoo lausunnossaan (TN 2017: 3), että tilapäinen muuttaminen oli sallittua, jos siihen oli oikeudenhaltijoiden lupa. Koko lausunto on luettavissa täällä.

Toinen neuvoston ratkaisu koski toisen kirjailijan tekstin siteeraamista. Lausunnossaan neuvosto toteaa, että lainsäännös hyvän tavan mukaisesta lainaamisesta koskee vain tekijänoikeuden suoja-ajan piirissä olevia teoksia. Suoja-ajan umpeutumisen jälkeen lainaukset teoksesta eivät nauti tekijänoikeussuojaa uudessa teoksessa. Tekijänoikeudellinen suoja-aika päättyy, kun tekijän kuolinvuodesta on kulunut yli 70 vuotta. Lausunnon TN 2017:2 voi lukea täällä.