Uutiset

OKM:ltä uudet hyväksymispäätökset Kuvastolle

Opetus- ja kulttuuriministeriö on uusinut Kuvaston sopimuslisenssiä koskevat hyväksymispäätökset vuoden alussa. Päätökset ovat voimassa vuoteen 2021.

Sopimuslisenssijärjestelmä perustuu tekijänoikeuslakiin. Sen mukaan Kuvastolla on mahdollisuus myöntää tietyillä sopimuslisenssialueilla lupia teosten käyttöön kaikkien kuvataiteilijoiden puolesta. Sopimuslisenssi koskee näin myös taiteilijoita, jotka eivät kuulu Kuvastoon.

Yleensä sopimuslisenssiä sovelletaan teosten ns. massakäyttöä koskevissa tilanteissa, joissa tekijöitä ja teoksia on lukuisia. Lisenssin tarkoituksena on helpottaa ja yksinkertaistaa luvanhakuprosessia teosten käyttäjälle.

Kuvaston sopimuslisenssiasema koskee neljää lisensointialuetta, joita ovat televisiolähetykset, museoiden kokoelmat, muut kokoelmat sekä kuvataiteen jälleenmyynnit. Käytännössä Kuvasto voi sopia esimerkiksi museoiden kanssa niiden kokoelmiin kuuluvien teosten käytöstä verkkosivuilla ja periä käytöstä korvauksia.

Kuvasto kerää tekijänoikeuskorvauksia kaikkien taiteilijoiden puolesta, kun kyse on:

  • Museokokoelmiin kuuluvien teosten käytöstä esimerkiksi verkkosivuilla
  • Yritysten ja muiden vastaavien kokoelmiin kuuluvien teosten käytöstä esimerkiksi verkkosivuilla
  • Televisiolähetyksistä (kun teosten käyttö ei ole rajoitussäännösten perusteella vapaata)
  • Kuvataiteen jälleenmyynneistä, kun kyseessä on ammattimainen ja julkinen taidemyynti

Tekijänoikeuskorvausten saamiseksi kuvataiteilijoiden kannattaa pitää tili- ja yhteystietonsa ajan tasalla Kuvaston osoiterekisterissä. Henkilötiedot voi toimittaa Kuvastolle e-asioinnin lomakkeella. Taiteilijat, jotka eivät kuulu tai eivät ole liittymässä Kuvastoon, valitsevat lomakkeesta kohdan “sopimuslisenssikorvauksen saaja”.

Myös edesmenneiden taiteilijoiden oikeudenhaltijat voivat lähettää henkilötietonsa samalla lomakkeella. Henkilötietojen lisäksi oikeudenhaltijoilta vaaditaan kopio perukirjan ensimmäisestä sivusta. Kopio lähetetään osoitteeseen Iso Roobertinkatu 3-5 A 22, 00120 Helsinki.

Lue samasta aiheesta muualla: OKM:n hyväksymispäätökset