Uutiset

Helene Schjerfbeckin Toipilas vapaaseen käyttöön

Helene Schjerfbeck: Toipilas (1888). Suomen Kansallisgalleria / Ateneumin taidemuseo. Kuva: Suomen Kansallisgalleria / Yehia Eweis.

Kuvaston edustaman taiteilija Helene Schjerfbeckin tekijänoikeuden suoja-aika päättyi vuodenvaihteessa, kun taiteilijan kuolinvuoden päättymisestä tuli kuluneeksi 70 vuotta. Suoja-ajan päättyminen merkitsee, ettei kuvataiteilijan teosten käyttöön tarvitse hakea lupaa Kuvastosta, vaan teoskuvia voi käyttää vapaasti.

Kansallisgalleria on nyt avannut kokoelmiinsa kuuluvan Schjerfbeckin Toipilas (1988) -maalauksen vapaaseen käyttöön luopumalla hankkimistaan valokuvaajan oikeuksista. Maalauksen kuvanneen valokuvaajan oikeus on voimassa 50 vuotta kuvanottovuoden päättymisestä. Creative Commonsin CC0-lisenssillä varustetun kuvan Toipilaasta voi ladata Kansallisgallerian Flicker-tililtä. CC0-lisenssin mukaisesti kuka tahansa voi käyttää kuvaa maalauksesta vapaasti, myös kaupallisiin tarkoituksiin.

Toipilaan lisäksi Kansallisgalleria on vapauttanut Eero Järnefeltin teoksen Raatajat rahanalaiset / Kaski (1893) vapaaseen käyttöön. Molemmat maalaukset ovat saatavilla painokelpoisessa kuvakoossa. Kansallisgallerian Flickr-tililtä löytyy myös muita vapaaseen käyttöön annettuja kokoelmateoksia.

Tekijänoikeuden suoja-ajan päättyessä myös taiteilijan moraaliset oikeudet raukeavat. Tekijä on kuitenkin tapana nimetä hyvän tavan mukaan myös suoja-ajan päättymisen jälkeen.

Lähde: Ateneumin taidemuseon tiedotteet