Uutiset

Ylen uusi arkistosopimus lahja satavuotiaalle Suomelle

Yle ja tekijöitä edustavat järjestöt ovat allekirjoittaneet kattavat arkistosopimukset draamasta. Sopimus antaa Ylelle oikeudet omatuotantoisten sisältöjen verkkojulkaisemiseen Yle Areenassa.

“Sopimus draama-arkistojen avaamisesta on merkittävä kulttuuriteko ja pitkän valmistelun tulos. Arkistojen avaaminen on yksi tapa tapa toteuttaa Ylelle tärkeää kulttuuritehtävää. Mediankäyttö ja julkaisemisen tavat ovat muuttuneet, ja sitä varten olemme neuvotelleet uudenlaisen sopimuksen. Tämän ansiosta arkistojen aarteiden tuominen laajasti verkkoon on mahdollista”, sanoo julkaisujohtaja Ismo Silvo.

Visuaalisen alan taiteilijoita edustava Kuvasto sopi asiasta kuvataiteilijoiden puolesta.

”Kuvaston osalta sopimus merkitsee jo aikaisemmin voimassa olleen sopimuksen päivittämistä. Nyt solmittu sopimus mahdollistaa myös kuvataiteen mukanaolon Ylen draama-arkistossa”, toteaa Kuvaston toiminnanjohtaja Tommi Nilsson.

Sopimuskauden kesto on kuusi vuotta. Visuaalisen alan taiteilijoille tilitetään käytöstä korvauksia ensimmäisen kerran vuonna 2018. Ylen kanssa tehdyssä sopimuksessa ovat Kuvaston lisäksi mukana Gramex, Filmex, Sanasto, Suomen Muusikkojen liitto ry, Suomen Näytelmäkirjailijat ja käsikirjoittajat, Suomen Solistiyhdistys ja Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liitto ry.

Sopimuksen perusteella Yle voi julkaista Areenassa viisi vuotta sitten lähetettyä tai sitä vanhempaa kotimaista draamaa. Sisältöjä voi verkossa olla kerrallaan katsottavana tietty tuntimäärä. Yli 35 vuotta vanhempia ohjelmia Yle voi julkaista vapaasti.

Tv-sisältöjen lisäksi sopimukseen kuuluu myös paljon kuunnelmia ja radiosketsejä sekä suomeksi että ruotsiksi. Ohjelmia on nähtävissä jo vuoden 2016 lopulla.

Yleisö voi äänestää suosikkejaan osoitteessa yle.fi/toivotut. Valittavana on 15 ehdokkaan listalta jouluksi julkaistavat ohjelmat. Ohjelmien näytteet voi katsoa Yle Areenasta yle.fi/areena. Yleisön toiveet huomioidaan jatkossakin julkaisujen suunnittelussa.

Lisätietoja sopimuksesta antaa Kuvaston puolesta toiminnanjohtaja Tommi Nilsson, , p. 040 511 9440