Reilu blogi on bloggaajille tarkoitettu tunniste, joka muistuttaa tekijöiden oikeuksista sekä hyvistä kuvankäyttötavoista verkossa.
Oletko bloggaaja? Tunniste on vapaasti käytettävissäsi – edellyttäen kuitenkin, että noudatat blogissasi Reilun blogin hyvän tavan suosituksia. Ohjeistus on laadittu erityisesti taidekuvan käyttöä ajatellen, mutta se toimii myös yleisohjeistuksena, kun haluat julkaista blogissasi muiden tekemää sisältöä, kuten musiikkia tai videoita.
Reilusti bloggaamalla annat arvoa tekijöille. Ota tunniste käyttöösi ja haasta mukaan bloggaajaystäväsikin! Linkin tunnisteen lataamiseksi löydät alla olevan ohjeistuksen jälkeen.
Hyvän tavan suositukset
Pitämällä mielessäsi seuraavat suositukset voit kutsua itseäsi hyvällä omallatunnolla reiluksi bloggaajaksi.
Voit käyttää blogissasi kuvia vapaasti, kun:
1. Käytät omia kuviasi. Tekijänoikeus valokuvaan syntyy sinulle samalla hetkellä, kun kuva piirtyy kännykkäsi tai kamerasi näytölle. Jos joku muu haluaa julkaista valokuviasi omilla verkkosivuillaan, blogissaan tai somessa, edellyttää se lupaasi.
2. Kuvat ovat julkaisuvapaita. Jos olet valokuvannut taideteoksen, jonka tekijänoikeudellinen suoja-aika on rauennut, saat käyttää kuvaa vapaasti. Julkaisuvapaita kuvia ovat myös cc-lisenssillä varustetut taidekuvat, joita löydät esimerkiksi Kansallisgallerian Flickr-sivulta. Google-kuvahaun tarjoamien taideteoskuvien tapauksessa on hyvä muistaa, että tekijänoikeus on saattanut raueta jo taiteilijan osalta, mutta teoksen valokuvanneen kuvaajan oikeus voi edelleen olla voimassa.
3. Tekijän oikeutta on rajoitettu. Tietyissä tilanteissa, kuten näyttelyarvostelun yhteydessä, taiteilijan teoksia on täysin luvallista käyttää ilman tekijän lupaa. Voit myös julkaista blogissasi kuvia julkisista veistoksista, kunhan niiden käyttöön ei liity ansiotarkoitusta.
*) Huom. kuva Albert Edelfeltin maalauksesta on peräisin Kansallisgallerian Flickr-sivulta. Edelfeltin maalausten suoja-aika on rauennut, mutta valokuvaajan oikeus on voimassa. CC0-lisensoitua kuvaa saa kuitenkin vapaasti käyttää, myös kaupallisiin tarkoituksiin.
Kun kuvitat blogikirjoitustasi jonkun toisen tekemällä sisällöllä:
1. Kysy lupa. Taidenäyttelyissä kuvaaminen on usein sallittua, ja teoksia saakin kuvata vapaasti, yksityiseen käyttöön. Blogikirjoitukset sen sijaan ovat useimmiten julkisia, suurelle yleisölle tarkoitettuja. Siksi on korrektia pyytää taideteoksen tekijältä lupa blogijulkaisuun, kun teoksen suoja-aika on voimassa. Suurin osa taiteilijoista todennäköisesti ilahtuu tiedustelustasi. Sehän on positiivista palautetta: Olet pitänyt näkemästäsi taideteoksesta niin paljon, että haluat jakaa sen muillekin. Edesmenneen taiteilijan tapauksessa luvan antaa perikunta.
Vinkki: Jos taiteilijaan on vaikea saada yhteyttä, tarkista esimerkiksi näyttelynjärjestäjältä, gallerian tai museon työntekijältä, miten taiteilija suhtautuu kuvien julkaisemiseen verkossa ja somessa. Joskus käy niinkin, ettei taiteilija halua teoksistaan jaettavan kuvia somessa.
2. Jaa tieto tekijästä. Kun julkaiset muiden valokuvia, piirroksia tai vaikka maalauksia, jaa silloin aina myös tieto tekijästä. Tätä taiteilijan moraalista oikeutta kutsutaan tekijän isyysoikeudeksi. Erityisen tärkeää on mainita tekijän nimi. Blogisi seuraajat tai verkossa taidekuvaan törmäävät saavat näin tiedon, kenen teos on kyseessä, ja taiteilija paljon puhuttua näkyvyyttä.
3. Kunnioita tekijää. Jos haluat muuttaa taideteoksen värejä tai rajaat teoksen olennaisesti toisin, tulee sinun pyytää muunteluun lupa teoksen tekijältä ennen julkaisemista. Näin huomioit samalla taiteilijan toisen tärkeän, moraalisen oikeuden: respektioikeuden. Sen tarkoitus on isyysoikeuden tavoin suojata taiteilijan persoonaa ja taiteellista arvoa.
Voiko blogikirjoituksen jakaa somessa?
Tekijänoikeuden näkökulmasta voit huoletta linkata blogiisi somessa. Jos taas lataat someen blogissa julkaisemiasi valokuvia, on se mahdollista vain sellaisten kuvien osalta, joihin sinulla on tekijänoikeus tai joiden some-julkaisuun olet saanut luvan. Tämä johtuu some-palvelujen käyttöehdoista. Niiden mukaan luovutat palveluille käyttöoikeuden lataamiisi kuviin. Ladatessasi taiteilijan teoskuvan esimerkiksi Facebookiin annat palvelulle käytännössä käyttöoikeuden taiteilijan puolesta.
Muuta huomioitavaa:
Tekijänoikeuden lisäksi kuvien julkaisua saattavat säädellä muutkin asiat, kuten yksityisyyttä suojaava henkilötietolaki. Muistathan myös mainita tekijän silloinkin, kun kyseessä on julkaisuvapaa taidekuva. Lisätietoa kuvataiteen tekijänoikeuksista löydät Kuvaston sivuilta.
Reilu blogi -tunniste
Reilu blogi -tunnisteen voit lisätä halutessasi esimerkiksi blogisi banneriin tai sivupalkkiin. Tunnisteen värivaihtoehtoja on kolme: musta, vihreä ja valkoinen. Miellyttääkö pyöreä muoto enemmän kuin suorakulmainen? Valitse blogillesi sopivin vaihtoehto ja lataa se itsellesi täältä. Lisää lopuksi tunnisteeseen linkki kampanjasivullemme: www.reilublogi.fi.
Reilu blogi -kampanjassa mukana:
Museoblogin Elina
”Olen Elina, turkulainen kirjallisuudentutkija ja kirjallisuuskriitikko. Pidän taidenäyttelyaiheista Museoblogia vähän kuin ei-kirjallisuusalan ihmiset pitävät kirjablogeja: en ole kuvataidekriitikko, mutta haluan muistaa mitä taidetta olen nähnyt. Kampanjassa olen mukana, koska tekijänoikeusasiat ovat nykymaailmassa monimutkaisia ja niistä on hyvä olla saatavana tietoa.”
Taidekoti-blogin Johanna
”Olen Johanna, espoolainen kolmen pienen pojan äiti, joka rakastaa taidetta, kulttuuria ja kaikkea kaunista. Olen myös mm. estetiikkaa ja taidehistoriaa opiskellut filosofian maisteri, jolla on työkokemusta viestinnästä ja markkinoinnista, taiteesta ja kulttuurista. Taidekoti on väylä jakaa osaamiseni ja intohimoni kaikkien muidenkin iloksi ja hyödyksi. Se on lapsiperheille suunnattu vinkkisivusto, jonka kautta toivon voivani tuoda taiteen ja luovuuden jokaisen lapsen (ja samalla toki myös aikuisen) elämään. Reilu blogi -kampanjaan lähdin mukaan, jotta jokainen taiteilija voisi saada, paitsi runsaasti näkyvyyttä, myös kaiken ansaitsemansa kunnian.”
Taidematkustaja-blogin Laura
”Olen Laura, 35-vuotias helsinkiläinen, jonka tutkinto on historiaa, työ nykytaidetta ja kova kiire joka paikkaan. Taidematkustaja on blogi kulttuurista ja taiteesta: museoista, gallerioista, näyttelyistä, kirjoista, historiasta, matkoista ja teksteistä. Olen mukana Kuvaston Reilu blogi -kamppiksessa, koska rakastan kuvaamista ja kauniita kuvia, mutten muiden kustannuksella. Kuvista täytyy jäädä hyvä mieli kaikille.”
Reilu blogi on tekijänoikeusjärjestö Kuvasto ry:n kampanja, jonka tavoitteena on lisätä tekijänoikeuden tuntemusta sekä edistää tekijöitä kunnioittavia, hyviä kuvankäyttötapoja verkossa.
Kun kaipaat apua tai lisätietoa kuvien käytöstä verkossa tai haluat tarkistaa, miten tekijänoikeuslakia sovelletaan eri tilanteissa, antaa Kuvasto sinulle yleistä tekijänoikeusneuvontaa. Ota yhteyttä p. 09-272 4022 / tai jätä viesti verkkosivujen kautta.