Uutiset

EVA mukana Googlen kuvahakua koskevassa kantelussa

European Visual Artists EVA liittyi toukokuussa Googlen kuvahakua koskevaan kanteluun. Kantelun Googlea vastaan on aiemmin tehnyt kuvatoimistoja ja -kirjastoja edustava kattojärjestö CEPIC yhdessä EU-komission kanssa.

Googlen tammikuussa 2013 tekemät muutokset sen kuvahakupalveluun mahdollistavat, että käyttäjä voi ladata hakutuloksista suoraan korkealaatuisia kuvia vierailematta alkuperäisellä sivustolla. Alkuperäisen kuvalähteen ohittaminen saa aikaan, että käyttäjät – niin suuri yleisö kuin kaupalliset toimijatkin – syyllistyvät helpommin tahattomiin tekijänoikeusloukkauksiin. Muutos on vähentänyt myös käyttäjien liikennettä varsinaisille kuvasivustoille.

Kantelun mukaan Google on voinut kuvahakumuutosten avulla säilyttää merkittävän markkina-asemansa. Suurena kaupallisena toimijana Google hyödyntää kolmansien osapuolien tuottamaa sisältöä, mutta jättää kuvien tekijät korvauksitta. Samalla Google myös kannustaa käyttäjiä käyttämään kuvia luvatta. CEPICin kantelun lisäksi myös kuvatoimisto Getty Images on tehnyt Googlesta vastaavan kantelun kilpailusääntöjen rikkomisesta.

EVA on kattojärjestö 25 eurooppalaiselle tekijänoikeusjärjestölle, jotka hallinnoivat 100 000 taidemaalarin, kuvanveistäjän, kuvittajan, valokuvaajan, katutaiteilijan, muotoilijan, arkkitehdin ja muun visuaalisen alan tekijän oikeuksia. EVAn tavoitteena turvata visuaalisen alan tekijöiden oikeudet ja toimeentulomahdollisuudet Euroopan Unionissa. Kuvasto on EVAn jäsenjärjestö.

Lähde: EVA