Uutiset

BUS: Julkinen taide on tekijänoikeudella suojattua myös verkossa

Puheenjohtaja Åsa Berndtsson, Bildupphovsrätt © Mymmel Blomberg

<
>

Ruotsin korkein oikeus on tehnyt tärkeän ennakkopäätöksen julkisen taiteen tekijänoikeuksista. Päätöksen mukaan julkisten taideteosten käyttö on tekijänoikeudella suojattua myös verkossa.

Oikeudenkäynti Ruotsissa koski kuvataiteen rajoitussäännöksen tulkintaa Ruotsin tekijänoikeuslaissa: saako kuvia julkisista taideteoksista välittää verkossa korvauksetta tai kysymättä lupaa taiteilijalta. Vastakkain oikeudessa olivat Ruotsin Wikipedia sekä kuvataiteen tekijänoikeusjärjestö Bildupphovsrätt (BUS), jonka hyväksi oikeus lopulta teki päätöksen.

”Korkeimman oikeuden tuomio on tärkeä visuaalisen alan taiteilijoille, jotka ansaitsevat korvauksen työstään. Kaikki BUSin tilittämät korvaukset ovat taiteilijoille aidosti tärkeitä tulonlähteitä. Päätöksessä on kyse siitä, kuka päättää taiteilijoiden teoksista, taiteilijat itse vai suuret toimijat verkossa”, sanoo BUSin puheenjohtaja Åsa Berndtsson.

Oikeuden päätöksen mukaan lupa taideteosten käyttöön tulee kysyä ja taiteilijat ovat oikeutettuja korvaukseen myös silloin, kun kyse on pysyvästi julkisilla paikoilla olevista taideteoksista. Oikeus toteaa myös julkisista taideteoksista otettujen kuvien tuottavan kaupallista arvoa avoimille tietopankeille, kuten Wikipedia.

”Tämä on erittäin merkittävä taiteilijan yksinoikeuden alaa verkkoympäristössä vahvistava linjapäätös”, toteaa Kuvaston toiminnanjohtaja Tommi Nilsson päätöksestä.

Myös Suomen tekijänoikeuslaissa on julkista taidetta koskeva rajoitussäännös. BUS on Kuvaston ruotsalainen sisarjärjestö.

Lähde: BUS