Uutiset

OKM: Yksityinen kopiointi vähentynyt

Opetus- ja kulttuuriministeriön syksyllä 2015 teettämän kyselytutkimuksen mukaan yksityinen kopiointi on vähentynyt. Kaikkiaan 1,5 miljoonaa suomalaista kopioi musiikkia, elokuvia ja tv-ohjelmia. Kokonaismääräksi on arvioitu vuoden 2015 osalta noin 359-422 miljoonaa kappaletta musiikki- ja videotiedostoja, kun vuonna 2014 vastaava arvio oli 458-525 miljoonaa tiedostoa.

Musiikin kopioinnin yleisimmät lähteet ovat verkko (23 %) ja CD-levyt (22 %). Videotiedostoja kopioidaan pääasiassa televisiosta (70 %). Tutkimuksen mukaan TV-ohjelmien verkkotallennuspalveluja käyttää jo lähes miljoona suomalaista. Kuluttajat käyttävät monipuolisesti eri palveluja. Toistaiseksi uusia palveluja, kuten musiikin suoratoistopalveluita ja netti-televisiota, käytetään vanhojen palveluiden rinnalla.

Taloustutkimus Oy:n toteuttaman tutkimuksen tavoitteena oli arvioida yksityisen kopioinnin laajuutta Suomessa kopioitujen tiedostojen määrällä mitattuna. Tutkimus toteutettiin neljännen kerran.

Kuvaston yhteydessä toimivalle Visuaalisen taiteen edistämiskeskus VISEKille osoitetut hyvitysmaksuvarat perustuvat yksityiseen kopiointiin. Opetus- ja kulttuuriministeriön VISEKille osoittamilla hyvitysmaksuilla on katettu VISEKin vuosittain jakamat apurahat.

> Tutkimuksen päätulokset
> Tutkimusraportti 2015