Uutiset

Tekijänoikeuskysymykset kiinnostivat kuvantekijöitä

Tilaisuutta livekuvittanut kuvittaja Jyrki Vainio tiivisti päivän alustukset piirroksin. Kuva: Milla Talassalo

Kuvasto ja Kuvittajat järjestivät syyskuun puolivälissä ensimmäistä kertaa yhdessä kuvantekijöille suunnatun tekijänoikeusseminaarin. Tilaisuus kokosi yhteen kuutisenkymmentä osallistujaa. Iltapäivän aikana kuvantekijät saivat tekijänoikeusperusteiden tehokertauksen sekä tilaisuuden kysyä asiantuntijoilta kuvan tekijänoikeuksista.

Sopimustilanteiden sudenkuopista puhunut kuvitusagentti Marjo Granlund jakoi kuulijoille käytännön vinkkejä, millä tavoin tekijän on mahdollista selvitä vaativistakin sopimusneuvotteluista. Tärkeintä on sopia työstä aina kirjallisesti. Maalaisjärkeä ei pidä unohtaa mutta avoimuus ja rohkeus kannattavat, sillä vastaneuvottelijatkin ovat vain ihmisiä. ”Kuvitusagenttia kuvataan joskus turvatyynyksi taiteilijan ja asiakkaan välillä”, valotti Granlund agentin työnkuvaa.

Some-palveluiden käyttöehdot näyttäytyvät ongelmallisina niin museoiden kuin taiteilijoiden näkökulmasta, sillä ehdot takaavat palveluille laajat käyttöoikeudet niihin ladattuihin kuviin. ”Kansallisgalleria ei voi siirtää sosiaalisen median sivustoille oikeuksia, joita sillä ei ole. Siksi some-jakelua ei ole”, kertoi Kansallisgallerian lakimies Tuula Hämäläinen kuulijoille. Toisaalta ulkopuolelle jättäytyminenkään ei ole Hämäläisestä vaihtoehto: ”Jos ei ole somessa, ei ole missään”.

Some tekijänoikeusrikkomusten temmellyskenttä?

Seminaarin lennokkaasti päättäneessä paneelikeskustelussa keskusteltiin kirjailija Jarkko Tontin johdolla erityisesti kuvantekijöiden tulevaisuuden ansaintalogiikasta sekä somesta. Paneeliin osallistunut kuvataiteilija Merja Puustinen kritisoi Facebookin ja Googlen kaltaisia monikansallisia, sisältöä välittäviä yrityksiä, jotka eivät maksa tekijöille korvauksia. Siitä huolimatta yritykset odottavat käyttäjien ja tekijöiden tuottavan jatkuvasti sisältöä, niin sanottua kulttuuripöhinää.

”Toisaalta somesta voi olla tekijälle myös hyötyä”, muistutti kuvittaja Liisa Kallio. Somen kautta kuvantekijät voivat saada töilleen näkyvyyttä. Kallion mukaan tekijät tarvitsevat kuitenkin bisnesosaamisen osalta koulutusta ja apua: ”Sopimusneuvottelut ovat hankalia pitkään alalla toimineillekin.”

Alan järjestöille panelistit ehdottivat rintaman tiivistämistä ja uusien argumenttien käyttöönottoa. Myös tekijöiden tukemista koulutuksella painotettiin. Yleisöstä esitettiin järjestöille puolestaan toive, että nämä tekisivät enemmän yhteistyötä sen eteen, että vanhojen kuvien käyttö helpottuisi.

Seminaari pidettiin Helsingin Pääpostin auditoriossa 17.9. Lisää kuvia tilaisuudesta Facebook-sivuillamme