Uutiset

Kuvasto tehosti toimintaansa vuonna 2014

Kuvaston toimintakertomus ja tilinpäätös vuodelle 2014 vahvistettiin 28.5. pidetyssä yhdistyksen kevätkokouksessa.  Vuosi 2014 oli Kuvastolle työntäyteinen ja tulokseltaan positiivinen. Kuvaston kokonaistuotot nousivat jälleen hienoisesti ollen yhteensä 665 881 euroa. Kokonaiskulut sen sijaan laskivat jonkin verran. Jälleenmyyntikorvausten määrä kasvoin edellisvuoteen nähden jopa 18 prosenttia.

Toiminnan tehostumisen myötä Kuvaston hallintokulua voitiin laskea viime vuoden korvausten osalta lähes kolme prosenttiyksikköä. Yhdistyksen toiminnan kulut kattava hallintokulu on nyt 25 prosenttia. Alhaisemman kuluprosentin myötä tekijälle jää enemmän ja Kuvasto vahvistaa kilpailukykyään suhteessa samankokoisiin, pohjoismaisiin sisarjärjestöihin. Vuoden lopussa Kuvasto lisäsi myös henkilöresurssejaan.

Kuvasto jatkoi vuonna 2014 toimintansa kehittämistä ja strategiansa hiomista. Pitkän jänteen tavoitteeksi asetettiin kuvataiteen tekijänoikeusmarkkinan sekä kuvataiteilijalle kanavoitavien tekijänoikeuskorvausten kasvattaminen.

Normaalin lisensoinnin ohessa merkittävin sopimus solmittiin yhteistyössä opetus- ja kulttuuriministeriön, Kansallisgallerian ja Kopioston kanssa. Ainutlaatuisen sopimuksen myötä Kansallisgallerian kotimaiset taideaarteet saatettiin verkkoon kaikkien saataville. Sopimuksen taloudellinen vaikutus jaksottuu usean vuoden ajalle.

Myös tekijänoikeusrintamalla ja edunvalvonnan kannalta vuosi oli erittäin tiivis. Yhteiskunnallisen vaikuttamisen saralla isoin yksittäinen asia oli luovan alan yhteinen kannanotto Järkeä tekijänoikeuslakiin -aloitteeseen. Lyhdyn kanssa yhteisten lausuntojen lisäksi Kuvasto antoi lausuntoja tekijänoikeuslain muutosesityksestä, taiteesta rakennushankkeissa ja ”must carry ” -velvoitteesta.

– Tästä on hyvä jatkaa, ja suomalaisen kuvataiteen puolesta tehdään tekijänoikeudellista työtä voimakkaasti jatkossakin, summaa toiminnanjohtaja Tommi Nilsson Kuvaston vuotta.

Tekijänoikeuskorvausten tilittäminen aloitetaan kesäkuun ensimmäisellä viikolla, ja tilitykset maksetaan oikeudenhaltijoille kesän kuluessa.

Toiminnanjohtaja Tommi Nilssonin katsaus Kuvaston vuoteen 2014: